rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

Arena lijkt ten dode opgeschreven

Gisteren zou wel eens de laatste interland in de ooit zo prestigieuze Arena kunnen zijn gespeeld. Na de 0-0 tegen Turkije lieten diverse internationals weten nooit meer het risico te willen lopen gewond te raken. Het belemmert bovendien het spel.

Niet alleen Nederlandse internationals beklagen zich over de grasmat. Francesco Totti, de gracieuze aanvaller van AS Roma en het Italiaanse elftal, verborg na het EK zijn mening niet onder stoelen of banken ‘Hierop kun je toch niet voetballen!’

De Arena is natuurlijk een hypermodern stadion, maar al vanaf de opening fel bekritiseerd. Ook door de fans, die de sfeer van de oude meer misten. Echte belangrijke interlands zullen in de Kuip in Rotterdam worden gespeeld, nadat Nederland op het EK daar wel wist te winnen. De Arena blijft zo alleen de thuisbasis van Ajax.

Voor Ajax kan het veld nog een boel problemen opleveren. Dan hebben we het niet alleen over punten en blessures. Nu na het EK steeds meer bekend is geworden hoe slecht de grasmat is, kan het toekomstige spelers weer houden om naar de recordkampioen en viervoudig Europacup winnaar te komen.

Een mogelijke oplossing kan kunstgras zijn. Dit wordt in de Hockeywereld al veel gebruikt en de hockeyers zijn er over het algemeen positief over. De Fifa is bovendien de mogelijkheden om kunstgras te gebruiken en ‘in te vlechten’ aan het verruimen. Misschien zal zo in de toekomst er toch nog iets positiefs gebeuren in de betonbak in de polder.