rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

Vive la Republique!

Dit wordt geen stukje over het koningshuis. Dat wordt in deze dagen van stationsrellen, huwelijken en MKZ al genoeg gesproken. Het gaat over het Franse chauvinisme. Mijn wielerhart bloedde namelijk weer eens. Pantani kan door het chauvinisme van de tourdirecteur niet starten in ‘La grande Boucle’

Auberville is een te verwaarlozen gehucht in Normandië. Big-Mat is één van die verschrikkelijke hypermarchés die je in Frankrijk tegenkomt als je over de ‘Route du Soleil’ scheurt. Samen sponsoren ze een miniem wielerploegje, dat als in juli de Ronde van Frankrijk begint in Duinkerken ergens in de achterhoede zal meepeddelen. ‘La Française des Jeux’ zal het niet veel beter doen.

Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc ziet het echter niet zo. Het grote Frankrijk, dat geen enkele renner meer in de UCI Top 20 heeft, moet meespelen. Hij gaf zijn laatste wildcards dus aan een aantal Franse ploegen. Mercatone Uno, Saeco en Mercury hadden het nakijken.

Ik zal zelf het roze van Pantani dan maar aantrekken. Ik zal dan wel niet door de Franse alpen fietsen dit jaar, maar toch, ook in Huizen en Gulpen zal ik zijn kleuren verdedigen. Verder zal ik veel espresso van Cipolini’s Saeco blijven drinken en in mei de Giro gaan volgen. Deze laatste begint tenslotte volgend jaar in G(i)roningen en is alleen al daarom veel interessanter. Frankrijk blijft een mooi land, maar die Fransen……….

Het huwelijk wordt misschien een probleem.

Iedereen kent nog wel de beelden uit 1966. De koets met Claus en Bea rijdt over de Raadhuisstraat. Opeens klinkt er een knal. Er wordt door Provo een rookbom afgevuurd. Volgens de hoofdrolspelers van toen zal het nu, bij het huwelijk van Maxima en Willem-Alexander, rustiger worden. Er dient zich na koninginnedag nu echter een ander probleem aan.

In Amsterdam is de steun voor de monarchie de laatste jaren toegenomen. Beatrix heeft een afstandelijk beleid gevoerd, dat over heel Nederland is aangeslagen. De hype rond Maxima en Alex heeft deze steun alleen nog maar versterkt.

Op koninginnedag is gebleken dat een dergelijke manifestatie tot grote problemen kan leiden als bijvoorbeeld mensen aan de noodrem trekken. Ex-provo Schimmelpenninck zei aan het Parool dat geen problemen verwacht. Toch is het te verwachten dat veel anti-Zorreguietaactivisten zullen opstaan.

Behalve Beatrix zijn alle Oranjes in ‘s-Gravenhage getrouwd. Het is niet onwaarschijnlijk dat de kroonprins voor die stad zou kiezen, of eventueel voor Leiden. Amsterdam gaat er echter nog wel van uit dat zij het huwelijk krijgt. Tenslotte gaat het bijna alle koninginnedagen goed, en de Europtop en Euro 2000 waren ook geen probleem.