rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

Weer storing in Rivierenbuurt

In de Roerstraat zijn veel studentenhuizen. Hier wordt graag een potje voetbal gekeken. Zo ook gisteren:
Nederland-Spanje was op de buis. Het kon echter niet. De zoveelste kabelstoring in korte tijd was een feit.

Dertigduizend huishoudens zaten zonder televisie. Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. De laatste tijd zijn er veel storingen. Tijdens het EK was er bijna een volksopstand uitgebroken, aangezien vlak voor één van de wedstrijden van het Nederlands elftal in heel zuid niks meer te zien was.

UPC heeft de laatste tijd veel kritiek gehad. Vorig jaar begon het met de kabeloorlog met CNN. Dit jaar werd het geduld van de internetabonnees van dochter Chello op de proef gesteld. Bejaarden raakten in paniek toen bleek dat hun TV ineens niet meer ingeprogrammeerd stond na de frequentiewijzingen voor digitale televisie.

Het bedrijf maakte deze maand de kwartaalcijfers bekend. Het verlies was astronomisch gestegen, maar de omzet is verdubbeld. UPC lijkt dit echter niet aan te kunnen. De Rivierenbuurt zal dan ook nog wel meer storingen te verduren krijgen.

De Uva Bouwt waar zij wil

De Universiteit heeft haar zin gekregen. Ze mag bouwen op het Binnengasthuisterrein. Ondanks protesten van de bewoners, van wie de huizen worden gesloopt. Studenten vonden het ook niet zo erg om even te fietsen naar een bieb ietsje verder. De UvA lijkt echter niet te stoppen.

Richter Roegholt, historicus, noemde het apenliefde. Uit pure liefde kunnen apen heel gewelddadig zijn. Zo ook de UvA nu. Zij vermoordt het rustieke pleintje in de binnenstad, omdat zij het Binnengastterrein zo’n prettig plek vindt. Met alle gevolgen van dien.

De huidige UB is inderdaad een onding. Daar kan iedereen het over eens zijn. Er moet dus een nieuwe bieb komen en de UvA heeft er een plan voor gemaakt. De gemeenteraad is er eigenlijk zonder veel discussie mee akkoord gegaan. Ze heeft echter niet naar veel alternatieven gekeken.

Zo werd het ABN gebouw aan het Rembrandtplein direct afgewezen, zonder echt inhoudelijke argumenten. Terwijl een bibliotheek daar juist een impuls aan het plein had kunnen geven. De universiteit hield echter zonder ook maar iets te overwegen vast aan haar plan.

Helemaal hooghartig deed zij over de Wibautas. Het zou buiten het centrum liggen. Dat de Wibautstraat naast het belangrijke universitaire complex Roeterseiland ligt werd vergeten. Naast de locatie op de plek van het Wibauthuis, net over de brug met de stadhouderskade, centrum dus was er ook de Parool-driehoek. Een mooie impuls voor de vernieuwde Wibautstraat? De universiteit zweeg en daarom krijgen we nu een kolos achter het fragiele Allard Piersonmuseum.