rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

X-Arcade™ Two Player Arcade Joystick

Geschreven voor Macgames.be


Nu de games industrie volwassener word, worden gamers ook ouder. Dat betekent dat er ook een grotere groep games is, die zijn jeugd heeft doorgebracht in speelhallen en deze nu mist.

X-Gaming speelt hierop in met de X-arcade controller. Dit is een USB-controller met twee joysticks, 10 knoppen per speler, 2 flipper-knoppen aan de zijkant en twee echte startknoppen. Hij ziet er uit als de voorkant van een echte Arcade-kast.

De arcade geeft aan de Mac toetscommando's door, dat betekent dat alle spellen die met toetsen werken er mee werken. De stick is vooral bedoelt voor MacMame. (hier kwam op 24 september versie 0.87 van uit, zie Macmame). Versie 0.87 emuleert meer dan 3000 arcade spellen. Hiermee werkt de stick perfect.

Een spel als Robotron, onlangs nog door het engelse fanzine wayoftherodent.com uitgeroepen tot beste shoot'em up ooit, verandert volkomen, wanneer het met de X-arcade wordt gespeeld. Eén stick voor vuren en één voor bewegen is de manier waarop het spel bedoelt was. Scores verdubbelen.

Natuurlijk geeft het ook een kick om moderne spellen er mee te spelen, maar de doelgroep is vooral de liefhebbers van klassiekers. Ook Mac gebruikers hebben tegenwoordig steeds meer mogelijkheden vinden om van deze hobby te genieten, zoals ik beschrijf op mijn site.

De sticks voelen heerlijk aan en zijn heel stevig. Kritiek is er echter ook. De X-arcade lijkt heel veel stroom te gebruiken, wat bij volledig USB-gebruik tot klachten van de Mac leidt. Ook herkent het Gamepad controller programma USB-Overdrive de X-arcade niet.

De X-arcade is in principe helemaal her te programmeren. Op de Mac werkt de herprogrammeringsversie niet . Ik heb een extern ps-2 toetsenbord aangesloten om dit te kunnen doen. De hergeprogrammeerde toetsen doen het vervolgens wel perfect, en met vier verschillende te bewaren instellingen werkt elk spel.


Conclusie:

Als liefhebber van klassieke spellen vond ik de X-arcade meer dan de moeite waard. Met MacMame en deze controller verandert je Mac in een echte Arcade kast. Hij is echter wel duur, $149 dollar. Hier komen nog redelijk hoge verzendkosten bij. Iedereen moet zelf maar uitmaken of hij dat over heeft voor zijn passie. Het voordeel is wel dat er voor elk systeem een adapter verkrijgbaar is, zodat hij jaren mee kan.


Totaal Score:

Prijs $149.00 (± 110 Euro), exclusief Mac-Adapter (29 Euro)
Meer informatie: x-arcade
Op yakyak kan je arcade competities vinden, en op macretro alles over oude spelcomputers emuleren op de mac