rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

Eigenlijk elke dag dierendag!

Amsterdam, 2 oktober – Iets na het einde van de zomervakantie zit het dierenasiel altijd propvol. Amsterdam heeft één van de grootste asielen van Nederland. Bovendien is het binnenkort dierendag en daarom nam Campusbar eens een kijkje.

Dierendag wordt gevierd op 4 oktober. Dit is de dag nadat Sint Franciscus van Assisi (1181-1226) overleed. Hij was de beschermheilige van de dieren. Volgens de overlevering kon hij zelfs met dieren praten. Onze verslaggever sprak met een moderne beschermheilige van dieren Adriaan Welink, coördinator in het asiel aan de Polderweg in Amsterdam-Oost.

Hij beschrijft hoe het asiel hier al honderd jaar zit in een oude gasfabriek. Het is in de loop der jaren steeds groter geworden. Er werken nu twintig werknemers. Daarnaast zijn er vele Amsterdammers actief als vrijwilliger, om bijvoorbeeld honden uit te laten.

Verschillende dieren

Het asiel deelt de dieren in vijf categorieën in. Er bijvoorbeeld zijn de dieren waarvan afstand is gedaan. De voormalige eigenaars hiervan wilden of konden niet meer voor hun dieren zorgen. Welink vertelt hoe aan de eigenaars een bijdrage wordt gevraagd. Wanneer deze die niet willen voldoen kan het asiel ook verder niet meer doen. Hier tegenover staan dieren die tijdens een vakantie tijdelijk worden gestald en die geld opleveren.

Er zijn ook dieren die door justitie of de algemene inspectiedienst (AID) worden geplaatst. Terwijl Welink dit vertelt zien we een dronken man over het terrein lopen. Hij wil bij zijn honden, krijgt ze op een gegeven moment ook te zien. De officier van Justitie heeft verordend dat hij er niet voor mag zorgen. Een proces hierover kan wel een half jaar duren.

Van de zwerfdieren die er zitten komt ongeveer 70% procent weer terug bij de oorspronkelijke eigenaars. Het dierenopvangcentrum heeft een wettelijke plicht om 14 dagen voor alle gevonden dieren te zorgen. In de jaren vijftig kreeg daarna een dier nog wel eens een spuitje. Nu is dat niet meer zo, alleen op ‘gestoorde’ dieren wordt nog wel eens euthanasie gepleegd.

Welink geeft aan dat als het asiel een dier in de verkoop niet kwijt kan, het dieren uitwisselt met andere asielen. Zo raakt met een grote hond veel makkelijker kwijt in de stad. In de verkoop worden de rapporten van de uitlaters gebruikt om een dier bij een passende eigenaar onder te brengen. Op bepaalde typen honden komen bepaalde typen mensen af en dat is niet altijd een goed idee.

Geen subsidie

Het opvangcentrum krijgt geen structurele subsidie. Het is een vereniging met donateurs. Af en toe schuift de gemeente wel wat geld toe. Het heeft een eigen terrein. De gemeente heeft allerlei grootste plannen met het gebied. Het ligt bijvoorbeeld vlakbij station Muiderpoort. Als ze wat wil moet ze het asiel uitkopen.

Tijdens zijn beschrijving en de rondgang voert Welink af en toe een dier. Hij zet bovendien de wasmachine aan. Volgens hem is die eigenlijk de kern van elk asiel. Terwijl de machines spinnen en honden op de achtergrond blaffen rond hij zijn verhaal af. Het asiel draait 24 uur per dag door.

Rick Lindeman

Voor meer informatie:
VDO Polderweg
Polderweg 120
1093 KB Amsterdam
020-4622300
polderweg@compuserve.com
www.2f-design.com/polderweg