rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

Jonge ambtenaren uit nieuwe EU-lidstaten bij EZ

Text EZ-Web, deel 2

Afbeelding 127

Ze zijn inmiddels weer in hun eigen land; zestien jonge medewerkers van de ministeries van Economische Zaken uit de nieuwe EU-lidstaten. Woensdag 10 tot en met vrijdag 12 november waren zij op EZ voor het JongEZ-seminar. De laatste twee dagen stonden de thema’s energieliberalisering en regionale ontwikkeling centraal. Dondermiddag 11 november gingen de newcomers uiteen in twee groepen om de thema’s met behulp van een spel, verder uit te werken. Een groep stortte zich op het vrijmaken van de energiemarkt in het denkbeeldige Utopia. De andere groep moest geld verdelen voor regionale ontwikkeling. Aan het eind van de dag reageerde secretaris-generaal Jan-Willem Oosterwijk op de resultaten. Hij zei blij verrast te zijn. Over het liberaliseringvraagstuk grapte hij: “Very well done. Waar wij vier jaar mee bezig zijn geweest, doen jullie in een uurtje.” Het eindresultaat kwam ook enigszins in de buurt van de Nederlandse situatie. Bij de uitwerking van de case over regionale ontwikkeling prees hij de betrokkenheid van de stakeholders. “Die spelen een belangrijke rol. Het is namelijk ongelooflijk om alle regio’s tevreden te stellen. Ze voelen zich snel achtergesteld.” Meest actief De sg lichtte verder in zijn speech de rol toe van de nieuwe landen in de EU. Een van de deelnemers vroeg welke nieuwkomer het meest actief was. Oosterwijk noemde als voorbeelden Hongarije, Estland en Slovenië. “Maar,” voegde hij er aan toe, “ik ben er van overtuigd dat de andere landen op termijn ook nog zeker hun rol gaan nemen in Europa.” Na de cases vertrokken de deelnemers naar het voor hen niet uit te spreken ‘Scheveningen’, om daar op de Pier te dineren. Tigersessie Vrijdagmorgen ondergingen alle Europese gasten een creatieve sessie, ofwel Tigersessie, onder leiding van EZ’er Edu Jansing. Aansluitend spraken Elsbeth Akkerman van de EVD en een vertegenwoordiger van de Europese Commissie. ’s Middags kreeg de groep een rondleiding in Space Expo in Noordwijk. Het seminar eindigde met een JongEZ-feest met als thema Holland House in café Mook. Lastig voor de Sloveense deelnemers Polonca en Damjan; die moesten zaterdagmorgen rond 5.00 uur vertrekken naar Schiphol.

Beyond Borders

Een schitterend evenement, mede georganiseerd door Rick

Afbeelding 144

Pepernoten voor gasten nieuwe lidstaten

Zestien jonge medewerkers van de ministeries van Economische Zaken uit de nieuwe EU-lidstaten begonnen woensdag 10 november aan het tweedaagse jongEZ-seminar ‘Beyond borders’. Een verslag van dag 1.
Woensdag kwamen de deelnemers in de loop van de dag aan op Schiphol, waar enkele JongEZ'ers ze opwachtten. Pierre Carabot uit Malta had pech. Zijn vlucht werd geannuleerd en hij moest lang wachten in Milaan. Hij arriveerde pas aan het eind van de avond.
Van Gogh De overige deelnemers hadden toen al uitgebreid gegeten bij eetcafé Joris en de Draeck in het Haagse Zeeheldenkwartier. Daar leerden deelnemers en JongEZ’ers elkaar beter kennen. Het merendeel van de bezoekers was al eens in Nederland geweest. Daarbij was Amsterdam (uiteraard) de grote publiekstrekker. Verder wisten alle deelnemers ook uitgebreid te vertellen over de moord op Van Gogh. Na afloop van het diner was er voor iedereen een informatiepakket en een congrestas van het Nederlandse voorzitterschap.

Donderdagmorgen 11 november ontving organisator Marieke van Dok de deelnemers in zaal 24 op Bezuidenhoutseweg 30 voor het ochtendprogramma. JongEZ-voorzitter Caterine Bolhuis hield een presentatie over EZ. En ze legde de betekenis van Sinterklaas in Nederland uit. Toepasselijk waren er bij de koffie pepernoten en chocolade letters.
Terviseks Vervolgens presenteerden de verschillende landen zich. De deelnemers promootten hun land in leuke, frisse verhalen bijvoorbeeld over de gewoonten van het land. Zo hadden de Estse deelnemers het over ‘Terviseks’, een veelgebruikte term voor wat zoiets als ‘ik wens je gezondheid’ betekent. De Slovenen hadden voor iedereen een promotie-CD-Rom bij zich. Er werd ook gesproken over de rol van de verschillende ministeries van Economische Zaken in de desbetreffende landen. Die van Letland sprong eruit. Een relatief nieuw ministerie met 130 mensen, waarvan ruim de helft – inclusief de staatssecretaris) nog tot de jongeren behoort.

Tekst EZ Journaal

Beyond borders foto's