rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

Politiek

Italia

As many of you know, and my forum name suggests, I lived in Italy for some time in the late 90s/early 00s. One of the most memorable nights was november 9, 1999, 10 years after the fall of the Berlin Wall. I went to a meeting in the Palazzo del Lavoro, in EUR, a Merlusconi built quarter, fascist in style for the cancelled Rome World Expo of 1940. Read More...

Craxi



Het was de dag dat Bettino Craxi Stierf
De meest corrupte politicus uit de eerste republiek mocht nu zijn eigen plek in de achtste cirkel van de hel opzoeken. Het was ook de dag dat Rick bij het verlaten van zijn condominium een nieuwe brief uit Barcelona aantrof.
Mireia schreef onze engel dat men haar tegenwoordig met een 'brillantezza speciale negli occhi' aantrof en dat ze Ricks twijfels na een relatie 'cosi intensa' wel begreep. Rick nam hierdoor in gedachten verzonken de bus. Aangekomen in la città unìvèrsìtaria schreef hij zijn brieven richting Moskou en 's-Hertogenbosch, waarna hij richting de mensa vertrok. Het verwelkomen van oude bekenden ging verder, daar ook Adria en Chiaro uit het land der stieren warnew treruggekeerd. De les Italiaans bestond voor uit huishoudelijke mededelingen en een verhaal over zigeuners, gekken, forenzen en het vuil van de romeinse metro. Mensen uit Lima, Mexico of Cairo zouden het kunnen begrijpen. Nadat ieder zijn weg had gevonden nam, onze Amsterdammer vervolgens dezelfde metro om thuis op de bank ineen te zakken en het Telegiornale over Craxi uit een te zijn wijden.

Bijkletsen met Budweiser in café 2005

Afbeelding 001

Café 2005 aan de Haagse Denneweg kleurde rood, wit en blauw naar de Amerikaanse stars en stripes op dinsdagavond 2 november. Zo’n vijftig JongEZ’ers volgden daar de Amerikaanse verkiezingen geheel in stijl. De één met slingers van cheerleaders, de ander in een Amerikaanse trui. Tegen het eind van de avond was nog onduidelijk hoe de verhoudingen tussen Bush en Kerry lagen, maar het Budweiser bier was op.
Aan het begin van de avond klom Marten van den Berg op de verhoging vooraan in de kroeg en hield hij een betoog over de Amerikaanse economie en geschiedenis van de afgelopen jaren. Een voorspelling wilde hij niet doen, want elke uitspraak zou “onzin” zijn volgens van den Berg, die als plaatsvervangend directeur van het directoraat-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen met de VS te maken heeft. “Er spelen te veel onzekere factoren een rol, zoals de stemmachines die niet goed werken. En je weet niet in hoeverre de Irak-oorlog de keuze van de kiezer beïnvloedt. De gevoerde oorlog kan gunstig uitpakken voor Bush, maar ook niet.”

Vlaggen op kaart Vooraan in de kroeg, naast de televisie, hing een grote plattegrond van alle Amerikaanse staten. Bij de eerste uitslagen (rond één uur) prikte Rick Lindeman, penningmeester van Jong EZ, vlaggen op de kaart. Blauw voor Kerry, rood voor Bush. “Het is nog te vroeg om conclusies te trekken. De uitslagen van de ‘swinging states’, zoals Pennsylvania en Ohio zijn nog niet binnen. Dan gaat het pas echt spannend worden”, zei hij. Maar de verkiezingsavond was vooral een avond van bijkletsen met elkaar en voor sommigen een avond van vooruitblikken naar de Brazilië-reis van Jong EZ.