Oefenen en Oefenen

28/12/2012 Door Rick Lindeman

In deze stichtelijke kerstdagen las ik Peter Sloterdijks’ “Je moet veranderen“. Veel processen waar ik bij betrokken zijn gaan over gedragsverandering. Of het nu vouchers zijn om je mobiliteit te veranderen, games om je “incentives” te geven om ander gedrag te vertonen of een pianotrap die je moet verleiden. Het is allemaal gedragsverandering.

Sloterdijk voegt daar een nieuw perspectief aan toe. We weten al dat veel ontwerpprocessen iteratieve processen zijn. Het maken van vele prototypes en die dan weer verbeteren is vaak een kern van innovatie.

Het oude station Sloterdijk, ook een oefening voor het huidige

Sloterdijk poneert dat dit ook voor de mens geldt wanneer hij zijn gedrag verandert.  “üben, üben, üben” is zijn motto. De mens kan alleen een beter mens worden als hij dat oefent. Concreet betekent dat om met het onhaalbare doel voor ogen, steeds proberen een kleine beslissing te nemen. Uiteindelijk is hij of zij dan in staat om een beter mens te worden.

De filosoof is het dan ook eens met Nietzsche’s stelling dat het leven zich naar boven moet moet streven. De huidige egalitaire cultuur dient slechts de “verdoving van het comfortable bestaan”.

Nu hebben wij vaak de pretentie het in onze workshops te hebben over echte problemen. En faciliteren wij actieplannen die vaak impact hebben op het leven van mensen. Maar geven we dan ook genoeg ruimte aan de “oefenende mens” of geven we de Irakezen verkiezingen en denken we dan dat Irak een functionerende democratie wordt?

Het boek is te koop via de online boekwinkel van het Faciliteer Atelier.