Blog

jan 1th

150 jaar de tube: Bron voor visualisatie en out of the box denken

Posted by with 2 Comments

Vandaag bestaat de metro van London 150 jaar. De Guardian heeft er een mooie special over. Als ik niet met de fiets door de stad ga vind ik de metro eigenlijk het mooiste vervoermiddel. Het is namelijk het enige vervoermiddel dat zich niets van de structuur van de stad aantrekt. Daarom is de metro eigenlijk out-of the box denken. Niet de structuur van de stad volgen, maar verbinden wat belangrijk is.

Daarom is de metro kaart van Harry Beck ook zo briljant. Hij verbindt wat belangrijk is binnen de eigen abstracte wereld van de metro. Geografie maakt niet uit. Op die manier is de metrokaart zelf een manier om steden te leren kennen. En als je naar een flipover zie je eigenlijk ook de metrokaartm aar dan van een probleem. Daarom kan een atlas van het denken of  iets anders ook zo verhelderend werken.

De metro heeft nog meer gefaciliteerd. Hij is een grote gelijkmaker,. waarin alle rangen en standen bij elkaar komen. Mensen werden bij elkaar gezet. Hij verbond mensen uit hele andere stadsdelen voor het eerst. Dat betekende meer perspectieven.

Wat was jou meest interessante ontmoeting in de metro?