Meervoudige intelligenties

14/11/2011 Door Rick Lindeman
(met dank aan obs de tol)

Op een recente bijeenkomst van de Kenniscommunity groepsfacilitatie ging het over meervoudige intelligenties. Titia van der Ploeg van bureau 5 voor 9 liet ons ervaren hoe zij dit inzet in haar werk als trainer en facilitator.  Voor ons als facilitatoren is het van belang dat in een workshop ontwerp ruimte is voor verschillende typen persoonlijkheden.
Howard Gardner heeft de theorie ontwikkeld dat iedereen acht typen intelligentie bezit.  Bij iedereen domineren twee intelligenties. deze bepalen hoe je een probleem aanpakt, of omgaat met informatie. Als je iedereen bij een workshop wil betrekken, dan is het dus zaak met zoveel mogelijk verschillende  typen rekening te houden.

De acht typen zijn:

  • Verbaal-linguistisch
  • Logisch-mathematisch
  • Lichamelijk-kinesthetisch
  • Muzikaal-ritmisch
  • Visueel-ruimtelijk
  • Naturalistisch
  • Interpersoonlijk
  • Intrapersoonlijk