Top 10 iPhone/iPad apps voor facilitators

14/04/2013 Door Rick Lindeman

De facilitator gaat met zijn tijd mee. Hoewel niks boven een goed gesprek gaat, kan dat ondersteund worden door de juiste tools. en dan heb ik het dit keer niet over virtueel vergaderen, maar over kleine apps om het leven van de facilitator makkelijker te maken. Vaak word ik gevraagd wat ik allemaal op mijn smartphone aan het doen ben bij een workshop. Wel kijk maar op deze lijst:

10. Mindsights

We beginnen deze top 10 met verreweg de lelijkste App in het rijtje. Maar Mindsights is wel een fijne toolbox (vooral voor beginnende facilitators) met werkvormen, aandachtspunten en tips.

9. Padlet

Padlet is niet echt een App, maar wel een fijne tool om samen iets moois te creëren dat meteen wordt opgeslagen en toegankelijk is per computer of iPad. Samen heb je een “muur” waar je alles op kan schrijven. Zo kan je zelfs mensen die er niet zijn laten meedoen.

8. Workshop2Go

Vaak is het probleem bij workshops het uitwerken van al die sheets die gemaakt worden tijdens een workshop. Bovendien is de nazorg vaak een probleem. Workshop2Go kan dit voor je uit handen nemen door ze in te huren voor dit proces. Door een slimme combinatie van iPad-apps en online toegang kan je workshop direct worden opgeslagen.

7. Giant timer

Heel simpel. Maar vaak oh-zo handig. Een gigantische aftellende klok, van grote afstand te horen en met diverse geluiden voor het eindsignaal. Voor verschillende geluiden is Sounds!! trouwens ook een aardige app voor de iPhone. Ook om mensen auditief te laten denken.

6. Yammer

Yammer kan gebruikt worden met je collega’s voor de voorbereiding van een workshop. Maar je kan bijvoorbeeld ook een Yammer netwerk aanmaken voor een groep externen. Als er follow-up voor een workshop moet komen en je voortgang wil bespreken kan het goed werken. Door mensen te “praisen” en het gebruik leaderboards zitten er zelfs elementen van gamification in. Daarnaast is samenwerking door Yammer, of door Facebook-groeps veel effectiever dan per Email, zoals Kim Spinder al schreef. Skype past ook in dit rijtje.

5. Sticky Brainstorming

Het digitaliseren van geeltjes kan heel simpel zijn. Een MacBook, een aantal iPhone’s of iPads met deze app, en alles is meteen digitaal. Ik schreef hier al eerder over

4. Evernote

Al je aantekeningen van intakes bij elkaar hebben is erg prettig. En Evernote is aantekeningen maken en steroids. Je kan plaatjes, geluid en tekst opslaan en die vanuit overal benaderen. Maar dat is slechts het begin. In je foto’s kan Evernote naar tekst zoeken. Het is een heel Ecosysteem van Apps zo is er Penultimate, een schetsboek op de iPad dat er direct mee synchroniseert (Het mooiste schetsblok is trouwens Paper 53). Ook heeft Moleskine een papieren notitieblokje gemaakt dat er goed mee samenwerkt.

3. iThoughts HD

Een Mindmap-applicatie kan natuurlijk niet ontbreken. Je kan Mindmaps voor van alles gebruiken, van het probleem scherp krijgen, tot de diverse onderdelen die een workshop kent uiteenzetten. iThoughts is de mooiste, iBluesky een goedkoop alternatief. Daarnaast werkt Mindmeister goed om online samen te werken.

2. Businessmodel Toolbox

Al eerder heb ik een post gewijd aan tools voor het business model canvas gewijd. Er zijn een aantal mooie gratis opties om snel een canvas te vullen, ook collectief. De Officiële toolbox is de mooiste, en kan ook doorrekenen, maar is wel erg prijzig. De versie van Canvas model, is een stuk goedkoper, en kan ook veel.

1. Dropbox

Niet echt een facilitatorstool op nummer 1? Dat denk je. Meteen de foto’s van een workshop voor iedereen inzien? Alle documenten delen met het organiserend comité? Wat Evernote is voor notities en schetsen, is Dropbox voor het hele project. Don’t leave home without it!

Techniek

Veel van deze apps zijn er natuurlijk ook voor Android. Naast iPhone en iPad, kan ook een AppleTV handig zijn, om beelden op een scherm te krijgen van beide devices. En denk ook eens aan het geluid dat je kan inzetten (en bijvoorbeeld afspelen op airplay speaker)

Updates

Marjolijn de Graaf weest me op Air Sketch, waar mee je via AirPlay en Bonjour live kan schetsen op een groot scherm. Je schetst op de iPad en op een computer (op hetzelfde wifi netwerk) zie je in je browser live de schets groeien.

Daarnaast beschreef ze show me, waar je snel een tutorial maakt. Dit maakte ik in 30 seconden: