Praktische Politiek, van Dell tot de voedselbank

06/09/2013 Door Rick Lindeman

Vorige week, zo ergens tijdens Zomergasten werd ik ineens gevolgd op Twitter door Marije Cornelissen, europarlementariër namens GroenLinks. Nu voer ik regelmatige aardige twitter gesprekken met haar D66-collega Marietje Schaake, dus ik volgde haar terug. En wat bleek, ze gaf in Rotterdam een Masterclass Praktische Politiek. Nu kwam ik daar toch langs, terug uit Brussel, dus ik ging langs, ergens in een mij onbekend stukje van de havenstad.

Cornelissen betoogde dat in deze tijden politici niet meer het monopolie op kennis en visie hebben. Immers, wij allen kunnen immers over veel informatie beschikken wanneer we iets googlen. En daarmee werken feiten niet meer als argument, het gaat om waarom we dat willen en dat vertellen. En dan komen we uiteraard (weer) uit bij Simon Sinek, de man van het what, how en why.

En zo kwamen bij een thema dat veel in workshops terug komt, vandaar deze post. Wat en wie zijn we eigenlijk, zodat we dat verhaal kunnen vertellen. Ik was die dag zelf nog bezig geweest met een workshop rond 23 plus one. Hier onderzochten we onze drijfveren waarom we meededen aan project. Alleen ging het deze avond niet om de branding van een project, maar over het vertellen van de boodschap van een partij.

Het filmpje leidde bij Cornelissen tot een ontboezeming. Misschien was GroenLinks de laatste jaren als Dell geweest, terwijl de SP wel kon uitleggen waarom ze iets vond. En dus ging ze op ontdekkingstocht naar haar waarom. Eén van de dingen waar ze heel duidelijk het waarom achter haar mening kon uitleggen was voedselbanken, die konden gewoon niet onze maatschappij. En dus kon ze over dit onderwerp heel praktische politiek bedrijven.

Maar waar zijn die waaroms eigenlijk ontstaan. Cornelissen wees me op een andere TED talk, van Jonathan Haidt, die beschrijft langs wel assen de moraliteit van mensen ontstaat. Kijk er eens na, en bedenk of het beeld van uw waarom aansluit bij het publiek van gister (zoals de IJsbeer op een wegdrijvende schots, of dat uw moraliteit langs een andere as ligt.

Het waarom is natuurlijk niet altijd het grote verhaal, soms juist het kleine verhaal. En de meester van het kleine verhaal is natuurlijk de 42ste president van de Verenigde Staten, William Jefferson Clinton

 

 

* Het Faciliteer Atelier is aan geen enkele politieke beweging verbonden *