Top 10 blogposts jaar 2!

03/10/2013 Door Rick Lindeman

Het Faciliteer Atelier bestaat vrijdag 4 oktober 2 jaar. Tijd om even terug te kijken. Wat waren de meest gelezen blogposts dit jaar?

10. Oefenen

Toch wel verrassend, een stuk over de filosofie van Peter Sloterdijk op nummer 10. Oefenen en Oefenen.

9. Mooie Plekken.

Het stuk over co-creatie voor de vorming van mooie plekken, placemaking trok ook veel aandacht vanuit de ruimtelijke sector: Van Windhoek tot Plaça Reial.

8. Energie in de publieke sector

Het blogje over de energie ambtenaar staat op 8. Dat geeft hoop voor een energiek nieuw jaar in overheidsland. 10 kansen voor de energieke ambtenaar.

7. Betekenis geven

Niet echt faciliteren, maar wel betekenis geven. En dat is ook belangrijk in workshops. Wat betekent bijvoorbeeld een besluit anders is dan je dacht, hoe verwerkt een groep dat. Op 7 staat het verslag van mijn deelname aan een kunst project: betekenis geven aan routes.

6. Spannende verhalen

Storytelling blijft hot, want op nummer 6 staat een wat ouder verhaal, over de reis van de held. Dit stuk schreef ik naar aanleiding van een bijeenkomst van de KCF.

5. Terug naar school

Op 5 mijn verslag van mijn deelname aan een coursera cursus over gamification. Nederland wil graag leren want ik kreeg  heel veel positieve respons op mijn Coursera-ervaring

4. Vijf tools voor het Business Model Canvas

Gisteren werkte ik nog met het Business Model Canvas. Het blijft een mooie manier om mensen een andere manier te laten denken over hun idee of werkveld. Dat de post over digitale tools hiervoor populair was dan ook te verwachten.

3. Rozijnen

In deze woelige tijden zoeken mensen een anker. Ik hoop dat mijn post over Mindfulness (al van september 2012 maar heeft zich gehandhaaft) mensen aan het denken zette.

2. België

Veel mensen vroegen zich af waarom ik in hemelsnaam in mijn vakantie naar Charleroi ging. Naast mijn liefde voor metro’s en steden, was het toch vooral de fascinatie over hoe besluitvorming zou gaan. Het verslag over deze “wafelijzerpolitiek” werd dan ook vele malen gelezen.

1. Apps voor de facilitator

De eerste plaats geeft aan dat de facilitator, vaak conservatief met geeltje en stift, een manier zoekt om met de tijd mee te gaan. Welke apps kunnen hem of haar helpen om die stap te maken. Na 5 jaar een iPhone te hebben gehad, schreef ik mijn top 10 iPhone en iPad apps voor facilitators op. Een waardige nummer 1, want ook vele malen op diezelfde devices geretweet.

En nu champagne!