Ruimte voor Dialoog bij De Bank

22/10/2013 Door Rick Lindeman

Gisteren was ik in het Dialogues House van de ABN Amro. Je zou het kunnen zien als het Future Centre van de ABN bank, net zoals ik al eerder op bezoek was bij dat van de Rabobank. Het biedt een aantal standaard workshop ruimtes en ook wat meer aparte, zoals een groene Brainstorm Room en een “Pressure Cooker” die ook daadwerkelijk wat van een snelkookpan heeft.

Untitled

Centraal staat ook de ontmoeting. Er zijn flexibele werkplaatsen en kleine ontmoetingsplekjes midden in het dialooghuis, terwijl centraal een Barista lekkere koffie serveert.

Untitled

Ik was er voor een lezing van professor dr. Peter Vink. Hij is de winnaar – zoals hij ons op komische wijze telkenmale liet weten – van de Hal Hendrick award voor zijn bijdrage aan de ergonomie.

Hij presenteerde een aantal onderzoeken die ook interessant zijn voor de facilitator

* De beste plek voor ontmoetingen is een centraal gelegen koffiecorner, die een beetje afgeschermd is zodat er gesprekken kunnen gevoerd worden. Dit levert meer op dan veel open koffiemachines, of een restaurant. 84% van de gesprekken gaan over werk. Hij deed dit onderzoek met het zogenaamde TNO Andante systeem, waarin bewegingen en geluiden in virtuele cirkels konden worden getraceerd.

* Hij heeft ook onderzoek gedaan naar de beste vergaderlocatie. De traditionele carré kwam hier (uiteraard) slecht uit. Het beste voor korte brainstormen warne barkrukken. Voor veel normale vergaderingen was een ronde of ovale tafel het best. Tenslotte kwamen voor persoonlijke gesprekken huiskamersettings goed uit de bus (vooral als je elkaar goed kon zien)

* Vink brak ook een lans voor het staande vergaderen. De resultaten zijn dezelfde, en de vergaderingen duren 33% korter (Onderzoek van Bluedorn)

* Voor Smartphone gebruik ben je het productiefst in een Zitzak, terwijl je jezelf het productiefst ervaar in een speciale stoel.

* Voor Creativiteit is het tenslotte belangrijk dat mensen wel iets persoonlijks met hun omgeving hebben. Dus zorg dat een combi kantoor niet te generiek wordt. Hij was hiervoor een virtuele muur die je persoonlijk kon beïnvloeden voor. Voor het kweken van creativiteit haalde hij Jürgen Habermas aan: Evocatie, Transcendentie en Intrinsieke Motivatie zijn van belang voor Inspiratie.

Meer foto’s van het Dialogues House vind je om mijn flickrstream

Untitled