Energieke Natuurlijke perspectieven. Out of Control?

24/02/2014 Door Rick Lindeman

Het thema van de kenniscommunity groepsfacilitatie is voor 2014 “Out of Control”. Dit gaat over de overheid die moet veranderen, maar toch terugschrikt in oude reflexen. De eerste bijeenkomst ging over 10 tips voor het faciliteren in die veranderende omgeving. Caroline van Leenders en Jose Andringa waren onze gidsen.

Eigenlijk waren het een stuk meer tips. We begonnen met de 10 tips voor slimme sturing. Deze hebben we op dit blog al eerder gezien. Hoe maak je maatschappelijke veranderingen mogelijk? Begin klein, zoek de juiste mensen, smeed onverwachte coalities, gun het tijd.


José deed met ons een kleine omduw oefening om ons energieke ambtenaar te laten voelen

Vervolgens ging het over hoe een ambtenaar zelf verschil kan maken in die omgeving. Hiervoor bespraken we het boekje 10 tips voor de energie ambtenaar (ook reeds besproken op dit blog): wees nieuwsgierig, gebruik structuren, verbind, kijk systemisch, leer in allianties. Het was mooi om samen met facilitators hier over verder te gaan. Wat betekent dat nu voor je dagelijkse werk?

 

Tenslotte kregen we een korte preview van het nieuwste werk van Caroline (met Douwe Jan Joustra). Tien perspectieven vanuit de natuur. We hebben het al eerder gehad over zaken als het rizoom (het ondergrondse netwerk van onkruid), en de netwerksturing die die met zich meebrengt. Maar wat leer de natuur ons nog meer. Lees hieronder over veerkracht, kanteling, cycli, het onverwachte en nog veel meer.