Designing for the (circular) Future

25/07/2014 Door Rick Lindeman

Gisteren was ik op een event van de Design Thinkers Academy. Simone Veldema en Marieke van Dijk faciliteerden ons door een toekomst van circulaire economie. Circulaire Economie is het sluiten van de kringloop van gebruik en afval. Afval is dan weer de grondstof voor nieuw gebruik.

Het mooie was dat de dames ons gebruikten voor een van de kern principes van Design Thinking: prototyping. Niet alleen bood het ons inspiratie voor nieuwe ideeën en concepten rond de circulaire economie, we testen ook hun zogenaamde circulaire startup canvas. Zo bracht de Design Thinkers Academy meteen een ‘Value Exchange’ op gang.

Foto Circulair canvas

Dit canvas is een doorontwikkeling van de startup game waar ik al eerder over schreef. Eerst probeerden we een bestaand concept in een circulair model van gebruik, verwerk en hernieuw te krijgen. Vervolgens keken we naar de stakeholders. Wie won er eigenlijk, en wie lijkt er te verliezen in een circulair stelsel.

Tenslotte speelden we een aangepaste versie van de eerde genoemde startup game. Dit is weer een service design versie van het businessmodel canvas. Wat zijn de waarden, welke customer journey beleeft de klanten, welke circulair service concept volgt daar uit?

Daar zouden we vervolgens weer een prototype van kunnen maken, als echte Design Thinkers, maar toen waren we in de hitte al snel gevlucht naar het biologische bier van de Marqt. Het was een mooie middag aan de Herengracht.