Top 10 Blogposts jaar drie Faciliteer Atelier

05/11/2014 Door Rick Lindeman

Ook dit jaar kijken we weer in het najaar terug op het afgelopen blogjaar. We bestaan nu drie jaar. We begonnen in 2011 als blog en werden in 2012 een bedrijfje dat vele verschillende workshops en andere veranderinterventies kan verzorgen. Hieronder staan de tien meest gelezen post sinds 1/11/2013. Zoals elk jaar zullen we ze weer bundelen in een ebook. Watch this space!

De top 10s van 2013 en 2012 zijn er ook nog.

1o. De Parabel van Stanley.

Dit stuk ging over het spelen met waarheid en perspectief. Hiervoor gebruikten we een computer spel dat je echt verward. Je probeert te ontsnappen uit een systeem, maar bent ook deel van dat systeem. Verder ging het stuk in op onderwijs en de regels van het spel.

9. Reframen

Een blog over design een hoe je de methoden van het ‘reframen’ kan toepassen op je dagelijkse praktijk. Dit ‘VIP-design’ gaat eerst naar de toekomst, om dan weer terug te gaan naar het ontwerpproces van nu. Een mooi verhaal.

8. De theorie van Heron

In dit artikel beschreven we de theorie van heron over hoe je je als facilitator kan opstellen. Ben je autoritair, of laat je juist de groep autonoom zijn gang gaan. En wat betekent dat voor het resultaat en je relatie met de opdrachtgever?

7. De Effectenarena

Het is altijd ingewikkeld om de effecten van ruimtelijke interventies in kaart te brengen. In deze post ging ik dan ook in op de ‘Effectenarena’. Dit is een tool om die effecten inzichtelijk te maken. Hierdoor kunnen interventies of programma’s bijgestuurd worden.

6. Mensenkennis

De RLI bracht dit jaar een mooie toolbox uit voor gedragsveranderingen met een serious game en een geweldige infographic. Het blog hierover haalde de zesde plaats. De serious game blijkt trouwens niet echt heel erg uitdagend. Games ontwerpen is natuurlijk ook een vak;).

5. Het verander DNA

Ons eerste gastblog van Dounia Ouchene haalde de vijfde plaats in onze top tien. Zij verhaalt hier over service design en hoe dat transitie kan faciliteren. Het mooie is dat zij dat nu ook daadwerkelijk aan het doen is.

4. Diep gaan met theorie U

Het theorie U-proces gaat eigenlijk omgekeerd aan het reframen. Het proces gaat  steeds een stap dieper om daarna tot oplossingen te komen. Heel ingewikkeld om uit te leggen, daarom was ik heel erg blij met het plaatje van Natural Innovations. Ik kan het nu echter niet meer online vinden 🙁

3. Co-creatie op een Cruiseschip

Dit artikel ging over de workshop over Co-creatie die ik gegeven heb op de SS Rotterdam ter gelegenheid van het Colloquium Vervoersplanologishc speurwerk. Wat heb je er eigenlijk aan? En hoe geef je dat vorm.

2. Uitpakken van Lego

Uitpak video’s zijn altijd populair. In deze blogpost beschrijf ik mijn eerste ervaringen met Lego-serious play. Dit leidde ook tot mooie discussies op het IAF-platform en workshops op het IAF-NL jaarcongres. Mijn LEGO ging daar ergens verloren helaas, maar ik krijg nieuwe! Everything is awesome!

1. Spelen in de deeleconomie

Blijkbaar gaat de deel economie nog steeds op volle toeren, want een stuk over hoe gamification daar een rol in speelt haalt de eerste plaats.

Benieuwd wat er in 2015 het meest gelezen wordt!