Ontsnappen maakt vaardig

31/08/2016 Door Rick Lindeman

Deze week ontsnapte ik voor het eerst uit een Escape Room. Het was Mysterium van Puurevents op de Oude gracht in Utrecht. Gelukkig ontsnapten we – 53.40 , kleine 7 minuten over – want de druk van de omgeving was toch wel groot. Gelukkig zaten er in mijn team gamers (m,v), bierdrinkers, rechercheurs, voetbalfans om tot een divers aantal intelligenties te komen. We werden begeleid door Fieke, die ons binnen leidde in een Victoriaanse wereld. Het was een fantastische ervaring, met puzzels die precies uitdagend genoeg waren om je even te laten nadenken, maar ook je niet te lang ophielden.

Maar dit blog is er niet om verslag te doen van mijn uitjes, maar om te kijken wat je er als perspectief van de facilitator of teamcoach aan hebt. En voor de vaardig observator is een Escaperoom als deze een cadeautje!

Als we naar een team kijken, belanden we vaak bij de fasering van zo’n team. Is een team “forming, storming, norming of performing. Functioneert het al, of is het zoekend naar de verhoudingen? Zijn de normen van het team duidelijk, of tasten we elkaar af?

In de snelkookpan van een Escaperoom, kun je een aantal zaken meteen zien

Communicatie

Delen de teamleden alle informatie met elkaar, of proberen ze het zelf uit te zoeken. Hoe zou dat in het echt zijn?

Leiderschap

Staat iemand op als leider, wordt er een strategie opgesteld, of gaat iedereen als een kip zonder kop te werk? En is dat erg?

Skills

Hoe worden logische puzzels opgelost: wordt er gekeken naar de directe oplossing of zijn de teamleden in staat een afstandje te nemen, en werkelijk buiten (of juist binnen) de box de denken.

Zorg

In een escaperoom zijn vaak kleine ruimtes, opstapjes of donkere plekken. Waarschuwen teamleden elkaar?

Respect

Luisteren teamleden naar elkaars ideeën of wordt er om gelachen omdat het gek is?

Druk

De deadline nadert, verandert het gedrag? Accepteren de leden wanneer het mis gaat? Hoe gaan ze om met tegenslag?

Diversiteit

Zit er eigenlijk wel genoeg diversiteit in mijn team, of pakt iedereen een probleem op dezelfde manier aan.

 

Kennen jullie nog meer lessen die je hier uit kan trekken? Mysterium is een schat voor de Teamcoach!

 

Allemaal winnaars!

Allemaal winnaars!

Disclaimer: Ik won toegang tot de escaperoom op een evenement van SMC030, (maar had anders zeker voor de ervaring willen betalen) . Dank Anna-Maria! @puur