Beraden over Morele Zaken

24/01/2017 Door Rick Lindeman

Op de facilitators Inn, die Addie de Zeeuw in het Innovatiehuis organiseert, namen we dit keer deel aan beraadslagingen over Morele Zaken. Jolanda Bource nam ons mee in een aantal stappen. IMG_2776

Allereerst is het belang te kijken wat nu precies het dilemma is, welke keuze heeft de casus inbrenger. Vervolgens worden de verschillende opties uitgewerkt en gekeken wat de schade is van elke keuze die gemaakt wordt. Uiteraard kan dan ook blijken dat het moreel dilemma toch net iets anders ligt. Vervolgens wordt – plenair of met een groep – gekeken naar de verschillende actoren.

Per actor wordt vervolgens gekeken welke waarden voor deze actor het belangrijkst zijn. Bij die waarden wordt vervolgens besproken welk gedrag daar uit volgt. Hierna kijkt elke deelnemer voor zich welke alternatief hij zou nemen en waarom. Dit kan worden gedeeld. Het idee is niet zozeer om het op te lossen, maar dat iedereen geholpen worden bij een morele afweging. Op die manier wordt de methode bijvoorbeeld ingezet in het gevangeniswezen, voor bewakers die verschillende keuzen hebben.

 

Meer over de methode bijvoorbeeld op Boltentraining