Muzikaal Faciliteren, Dirigeren en Leiderschap

22/04/2017 Door Rick Lindeman

Op 23 maart kwam de COP visueel faciliteren van de IAF bijeen bij CAP Gemini. Onder leiding van Peter Kleine Schaars oefenden een 15 tal facilitators is muzikaal faciliteren. Hij is de voormalige dirigent van het orkest van het korps Mariniers. Nu traint hij met zijn Inspiration Orchestra managers. Het programma Maestro – dirigeren voor BN’ers – vond hij trouwens maar niks: het orkest ging zelf maar proberen te compenseren wat de BN’ers lieten schieten.

Niet alleen liet hij ons met veel muziek instrumenten spelen, en muziek ervaren: het ging vooral over leiderschap.

Sommige dirigenten bekijken het slagveld van afstand, zoals een Napoleon. Anderen zijn meer coachend, als een Winnetou. Zelf voelde hij zich het meest thuis bij Koning Arthur, die samen met zijn ridders muziek maakten. In de voorbereidende slag zat heel erg veel, het het ritme, de heftigheid. We konden het allemaal ervaren. Ik vond het zelf indrukwekkend hoe je met een slag, zoveel kon aangeven, en iedereen precies wist wat hij moest doen.

De kracht zat hem vooral in de bocht die je maakte, door eerste je arm naar beneden laten gaan, uit de energie van de bocht ging je arm vervolgens weer naar boven, en liet je vervolgens de spanning weer vieren. Daarmee zorg je dat je niet probeert te controleren, maar juist het orkest de gelegenheid geeft aan te sluiten.

Kijk voor een sfeer impressie het filmpje..