Het Experiment van de Jonge Veranderaars

16/03/2018 Door Rick Lindeman

Gisteren zat ik in de gevangenis. Eigenlijk al voor de tweede keer deze week, want ik streed dinsdag in Prison Island. Maar nu deed ik mee aan “Het Experiment”. Dit werd georganiseerd door de Jonge Veranderaars, de jongerenafdeling van Railforum. Met een subtiele verwijzing naar het Stanford-prison experiment moesten wij van alles ondergaan in de cellen. In teams van onbekenden.

Doel was om te kijken of te omstandigheden en activiteiten (die deels Teambuildend waren) onze prestaties zouden beïnvloeden. Deze werden gemeten aan de hand van Spaghettitorens, een teambuildingoefening die al eerder beschreef.

De omstandigheden bestonden bijvoorbeeld uit een intiem licht, met intieme vragen en handboeien, een brainstorm oefening, verven, kleien en nog veel meer. De teams waren ook verschillende samen gesteld: jong, gemengd, zelfde en andere karakters, claustrofoben…

En dus konden onze bewakers annex wetenschappers allerlei hypothesen over teambuilding en werkmethoden testen

 

  • Werken gemixte teams beter?
  • Maken de omstandigheden uit?
  • Maakt de timing van de toren uit?

Wij lieten het ons allemaal overkomen. Onze toren van 68 cm hoog,  We kregen een voorvertoning van de resultaten. Ik ben benieuwd naar de definitieve cijfers. En toen was het tijd voor de borrel, met De Leckere.