Lego & Herinnering

19/04/2018 Door Rick Lindeman

Onno Kruitwagen (1977-2018)


Onno kwam op mijn pad toen we beiden voor Agentschap NL werkten in 2011. Ik moest een opdracht van hem overnemen, over energiebesparing in de watersector. Hij ging namelijk wandelen in de Sierra Nevada, zijn grote passie. De opdracht was groot, zodat ik toen hij terug kwam, hem toch nog wilde inzetten als mijn Co. Vers terug uit de bergen stond hij daar, een programma uitvoerend dat duidelijk niet het zijne was, maar toch, onverstoorbaar, en rust uitstralend, als altijd.

Later kwam ik hem tegen bij het LEF Future center. Hij was inmiddels zijn eigen OK-Worx begonnen, en was helemaal in zijn element. In Lego Serious Play had hij een methode gevonden, die helemaal de zijne was. Hij had zijn niche gevonden, en wist dat succesvol te benutten.

Ik werd ook zijn opvolger als penningmeester bij het IAF, want hij wist ook duidelijk wanneer  het voor hem tijd was om weer afscheid te nemen. Ik krijg nog steeds af en toe een mailtje me ‘Geachte heer Kruitwagen’. Zo vergeten we hem niet. Daarnaast was hij een geduchte Wordfeud speler, tot op het laatst. Sommigen zaten nog midden in een potje met hem.

Onno stierf na een ziekbed begin maart. We zullen hem, en zijn bijdrage aan het faciliteren in Nederland missen en wensen zijn partner en kinderen veel sterkte in de komende periode.

Lego

Als gezegd, Onno was was begeistert door Lego Serious Play. Ik mocht de herdenkingsdienst bij het LEF Future Centrum begeleiden, en wilde dat die methode ook gebruikt werd bij de herinnering. Eerst werd een nieuwe Lego Kast aan hem gewijd. Vervolgens vertelde ik bovenstaande herinneringen aan hem. En toen plaatste ik een eerste steen.

IMG_1583

Mijn mede facilitators volgden. Ze vertelden allen over een herinnering aan Onno. Vervolgens plaatsten allen een steen die hen aan die herinnering deed denken. Zo maakten we samen een herinnering aan hem, op een manier die bij hem paste. Het was een emotionele avond, maar die we met een goed gevoel konden afsluiten.