Blog

aug 8th

Jammen met diversiteit

Posted by with 1 Comment

Kyteman heeft de laatste jaren alle podia en festivals waar hij optrad tot een feestje gemaakt. Van North Sea Jazz tot Pinkpop sprong iedereen met zijn orkest mee. Zijn live jamsessies maken iedereen vrolijk. Voor Jitske Kramer is hij het ideale voorbeeld van een leider in tijden van diversiteit: hij geeft de kaders aan, waarbinnen iedereen muziek mag maken. Toch spelen ze allen in hetzelfde ritme.

In “Jam Cultures” komt Jitske Kramer los van de culturen waaruit ze veel lessen trok in haar eerdere (antropologische)  boeken. Natuur er is steeds respect  voor het eigene in een cultuur, maar een cultuur kan ook te beschermend werken, waardoor het moeilijk is om te te integreren.

Op de achterkant staat een quote  van Verna Myers die mooi weergeeft hoe Kramer denkt over diversiteit: “Diversity is about being invited  to the party, Inclusion is about being aloud to join in and dance”. Vanuit dat principe strijdt Jitske Kramer voor inclusiviteit.

Van Kramer mogen we met haar meedansen langs boardrooms en Botswana (ze deelt haar tandenborstel niet met de lokale bevolking, geeft ze toe; integreren kent grenzen). Ze definieert inclusie via een aantal principes: onderscheid, macht, waarheid, vertrouwen en lef.

Door de zakelijke en persoonlijke benadering weet ze ingewikkeld diversiteitsuitdagingen te  behandelen zonder dat iemand zich aangevallen wordt. Gloria Wekker wordt bijvoorbeeld geciteerd, maar ook meteen in een context geplaatst, waardoor haar uitlatingen niet meteen emoties oproepen, die vervolgens de discussie onmogelijk maken. (voor mij in ieder geval, ik ben benieuwd wat @disruptia ervan vindt)

“Jam Cultures” biedt een verfrissend praktische ,maar ook diepgaande beschouwing van diversiteit en inclusiviteit. Een manager die hiermee te maken krijgt heeft wat aan de beschouwende kant, en het boek geeft bovendien een aantal gereedschappen als een Jam-canvas om de uitdagingen en verschillen bespreekbaar te maken.

Het boek is te koop via onze managementboeklink