Een reisgids voor de tekenaar

15/04/2020 Door Rick Lindeman

Zakelijk tekenen is de afgelopen jaren verandert van een ‘spannend extraatje’ in een tool die wijd en breid wordt gebruikt. Zelf zet ik het als workshopbegeleider regelmatig in. Ik doe dat niet alleen bij creatieve workshops, maar juist bij een stevig structureel iets, om daar een gezamenlijk beeld bij te krijgen. Zo heb ik laatst nog de financiële troubles van een overheidslaag laten verbeelden.

Zelf tekenen leek me lang een brug te ver. Maar na verschillende workshops te hebben gevolgd snap ik de basics. Je leert eerst een alfabet van basisvormen en basisconcepten. Vervolgens combineer je die, en daarmee kan je een verhaal vertellen. Als je dat nog niet heb gedaan, is bijvoorbeeld de gratis online Tekenvierdaagse van de Betekenaar een goede start.

Alleen na zo’n workshop raak je het snel weer kwijt. Voor dat moment is nu een handzame hulp verschenen. Axelle Vanquaillie heeft haar eigen tekenreis beschreven in ‘Start to Draw’. Ze begon als maatschappelijk werkster, maar ontwikkelde zich toch veel gevraagd tekenaar.

In haar boek bouwt ze rustig op. Ze begint bij haar verhaal en hoe ze het nut van tekenen ontdekte. Vervolgens geeft ze in 5 stappen de nodige bouwstenen. Van simpele vormen en banieren tot anthromorfismen en verbindingen. Tenslotte beschrijft ze de elementen die misschien nog wel belangrijker zijn dan je tekenskills zelf: luisteren, samenvatten, structureren.

Het enthousiasme van Vanquaillie geeft je meteen zin in droedelen. Begin klein, wees niet perfectionistisch en volg eens workshop. Een wereld gaat voor je open. Start to draw is daarvoor een fijne kleine reisgids.

Dit boek is te koop via onze managementboeklink