Scherpe interventies voor je team

21/08/2020 Door Rick Lindeman

Veel facilitators en managers krijgen op een zeker moment te maken met teamcoaching. Je team zit in een ‘stormingfase’, of er is veel oud zeer. Soms wordt je er ineens mee geconfronteerd, midden in een sessie over iets heel anders. Op een ander moment krijg je het mee tussen de regels door in het verhaal bij een intake. En dan is het goed om te weten wat wel, maar ook vooral wat niet te doen.

Het ‘Handboek Procesbegeleiden voor teamcoaches‘ van Jaco van der Schoor en Daan Rookmaker probeert hiervoor handvatten te bieden, via ‘rake interventies in het hier en nu’. Door schema’s en oefeningen wordt duidelijk gemaakt welke interventie waar past. Steeds grijpen ze terug op de driehoek: Autonome groepsdynamica, je ontwikkelopdracht en jezelf. Hierdoor weet je steeds waar je je bevindt in die driehoek. Dat biedt een stevige fundatie en geeft zelfvertrouwen voor als je daadwerkelijk in zo’n situatie bevindt.

Ik vind het knappe aan het boek dat het ook durft te schrijven over situaties waarbij je niet op het ideale moment binnenkomt. Immers, in de praktijk heb je het ook niet vaak te kiezen, wanneer er zich een lastige situatie voordoet. Zo beschrijft het bijvoorbeeld situaties waar je opdrachtgever niet de echte opdrachtgever blijkt, of momenten waarop kritiek op jou als neutrale procesbegeleider ontstaat. Hiermee laten Rookmaker en Van der Schoor zien de positie van de procesbegeleider serieus te nemen. Dat geeft houvast in lastige situaties tegenover een manager die vooral zijn eigen beeld wil projecteren op de situatie.

Grafisch had het boek wat diverser gemogen. De genoemde driehoek wordt heel vaak afgebeeld en is bijna altijd hetzelfde. De verschillende uitdagingen plotten op die driehoek moet je nu zelf doen. Daar had de uitgever veel meer mee kunnen doen. Op hun ‘School voor Procesbegeleiden’ zullen van der Schoor en Rookmaker immers ook vaak op een flipover wilde pijlen op die driehoek tekenen. Dat is een gemiste kans die de impact van het boek had kunnen vergroten.

‘Procesbegeleiden voor teamcoaches; is een heel praktisch boek, dat mij meteen een opfrisser gaf van Teamcoachcurssussen die ik het verleden heb gevolgd. Uiteindelijk is procesbegeleiden een vak waarin ook vooral ervaring een grote rol speelt. Dit boek is zeker een heel goede start om te beginnen met het maken van de benodigde vlieguren. Ik zweef er weer een stukje verder mee.

Het boek is te koop via onze managementboeklink