Psychogeographic Walk: een werkvorm ook voor Lockdowns

04/01/2021 Door Rick Lindeman

Op de onvolprezen Facilitator’s Inn van Addy de Zeeuw, vertelde zijn dochter Jopie over een nieuwe werkvorm die ze had ontwikkeld. Ze werkt bij de Kunstwerkerij, een bedrijf dat verbinding zoekt door middel van kunst.

Psychogeography is een verkenning van stedelijke omgeving dat de nadruk legt op ‘speelvol glijden’  door de omgeving. Het is een internationale kunstzinnige en politieke beweging. Guy Debord was de voorman van deze groep.

Hun visie is dat elke generatie zich bevindt in een situatie die is ontstaan door de vorige generatie, daar moeten ze zich tegen verzetten. Ze wilden daarom een voortdurende maatschappelijke revolutie. Ze verzetten zich ook tegen modernistische stedenbouw, ze willen een dynamische stad waarin vrijheid en spel centraal staat. Hij definieerde de stroming dan ook als ‘de studie van de effecten van de omgeving, bewust zo opgezet of niet op de emoties en het gedrag van individuen

Debord wil onderzoeken hoe verschillende plaatsen ons laten voelen. Hiervoor wordt hij geïnspireerd door een concept van Charles Baudelair: de flaneur. De flaneur is een welgesteld persoon met genoeg geld en tijd om door de stad te dwalen, om te zien en gezien te worden.
Dan ontstaat het idee dat je een plek kan ontdekken door er te lopen.

Het intentieloos door de stad lopen en daardoor onverwachte wendingen en ontmoetingen uit te lokken. Normaal gesproken duurde zo een wandeling het liefst een etmaal, in kleine groepjes, waarin zowel instructies als het toeval je route bepalen.

Mijn route 

 

Werkvorm

De werkvorm die Jopie ons mee gaf was een Phychogeographic walk. Door het geven van instructies beïnvloedde ze onze ervaring van onze directe omgeving. Door de Corona-crisis zaten we ook nog eens allemaal thuis, dus was het onze bekende wijk, die we op deze manier door andere ogen zagen.

We konden kiezen uit de volgende instructies

  • Je kiest een kleur, deze volg je.
  • Je gaat de hele tijd twee maal naar rechts, gevolgd door een keer naar links te gaan. Dat blijf je herhalen.
  • Je pakt een kaart van een andere stad en laat je daardoor leiden. Van te voren kies je je start- en eindpunt op de kaart, daardoor wordt jouw route bepaald. Bijvoorbeeld: Je gebruikt de kaart van Parijs en loopt naar de Eiffeltoren.
  • Je pakt de kaart van de stad waar jij je bevindt. Gebruik een kopje of een ander rond object om een cirkel te tekenen op de kaart. De cirkel is jouw route. Wees creatief met obstakels.

Mijn omgeving

 

Ik koos de tweede instructie. Ik liep bijna een rondje, maar doordat ik vaak vanaf de andere kant straatjes inging dan normaal, kreeg de wijk ineens nieuwe zichtlijnen. Bovendien hoefde ik niet na te denken over de route, waardoor het ook een prima manier is om informatie of ontwikkelingen te verwerken.

Nu we allemaal thuis zitten, is het goed om in online sessies ook verbinding te blijven maken met het fysieke. Je laat mensen een voorwerp delen, of je stuurt ze naar buiten. Deze werkvorm kan daarvoor een prima instrument zijn.