Anders naar een probleem kijken in de mobiliteitswereld

09/02/2012 Door Rick Lindeman

In veel sessies die we doen gaat het vaak om op een andere manier naar een probleem kijken. Een moderator bouwt zijn of haar programma zo op, dat de deelnemers in staat worden gesteld los te komen van hun eigen perspectief en vanaf verschillende kanten het issue te benaderen. Ook in het normale leven is dat een belangrijke eigenschap, zeker in een van oudsher vastgeroeste wereld als die van mobiliteit.

Nu komt er echter verandering is. In plaats van te kijken naar parkeerplaatsen of busdiensten kijkt men nu ook steeds meer naar wat  voor de reiziger handig is, soms is voor hem een auto handig, maar vaak of de trein, of de fiets. Vanuit Agentschap NL zijn we bijvoorbeeld betrokken bij de Radiuz kaart, een kaart die het mogelijk maakt diverse modaliteiten te gebruiken, terwijl de werkgever maar één rekening krijgt.  Dit is een snel ontwikkelende markt, met naast de Radiuz, initiatieven als Mobility Mixx, Mobility Concept en Fleet support.

Zo’n sprekend voorbeeld, kan – bijvoorbeeld door middel van technieken waar ik het eerder over had in mijn blog over Omdenken – weer gebruikt worden als inspiratie om andere problemen aan te pakken. In bijgaand filmpje wordt ik als projectleider Innovatief Mobiliteitsmanagement gevraagd om commentaar op dit concept.