Het Lef future center en het brein

05/03/2012 Door Rick Lindeman

Lef

Deze week was ik in het LEF Future center voor een Serious Game (daarover later meer). Deze gelegenheid nam ik te baat om eens te spreken met Robert Verheule, coördinator van LEF. LEF is het onderdeel van Rijkswaterstaat om doorbraken te bereiken. Om een proces dat vast loopt een keer helemaal overhoop te gooien, de bestaande patronen los te laten en vanuit een andere manier te bekijken. Robert vertelde me over hoe ze het brein inzetten om hun workshops op te bouwen.

De hypothalamus regelt het passend gedrag van de mens. In de meeste vergaderingen wordt het gedrag dat je vertoont door dit orgaan dat ook volkomen geautomatiseerd. Op die manier kunnen mensen hun bestaande patronen dan ook niet doorbreken of over nieuwe oplossingen nadenken. Dat is de rol van een heisessie, en het LEF is eigenlijk een verwetenschappelijkte heisessie, maar dan geïntegreerd in de rijkswaterstaat organisatie.

Veel aandacht hebben ze ook besteed aan de natuurwetenschappelijke sferen die ze creeëren. LEF heeft onderzoek laten doen naar welke beelden passen bij de convergentie en welke bij de divergentie fase. Elke ruimte kan haal eigen sfeer krijgen. Binnen één workshop kan het dan ook goed zijn van de ene naar de andere ruimte te gaan voor een andere fase in het proces. Op die manier heeft elke fase de sfeer om optimaal te presteren. Naast de divergentie v.s. convergentie-as wordt ook gekeken naar of er gezamenlijk of individueel gewerkt bij de inrichting.

Eigenlijk was het enige wat ik daar miste de link naar buiten. Juist het daglicht en de natuur zijn een bron van inspiratie, maar ook daar kan je ruimte voor geven in je proces. De bibliotheek in het LEF is uitgebreid, maar een frisse neus even waardevol. Inspiratie is immers de brandstof voor creativiteit.

Een aantal foto’s die ik heb gemaakt bij mijn bezoek zijn de vinden op mijn flickr pagina

Update: Stuk over de methodiek: http://www.hiteq.org/Hiteq/Downloads/Artikelen_blogs/Breingestuurd%20innoveren%20Rijkswaterstaat.pdf