Waldorf en Statler in een workshop

22/03/2012 Door Rick Lindeman

De Muppet-actie van Albert Heijn vorige maand deed me iets beseffen. Van de Muppets genoot ik altijd het meest van Waldorf en Statler. Dit zijn De twee krasse knarren die vanuit hun veilige (hoewel niet altijd!) loge het spektakel volgden en becommentarieerden. Ze zijn overigens genoemd naar twee beroemde hotels in New York, Het Waldorf-Astoria en het Statler. De voornaam van Conrad Waldorf is gelijk aan die van Hilton.

Ik ging me afvragen hoe Waldorf en Statler een workshop zouden vinden. Langzaam ging ik me beseffen dat we eigenlijk best vaak Een dergelijk figuur in onze workshop hebben: de criticaster op de methode, de persoon die een missie maar onzin vindt. Kijk maar

Maar dan staat de ware Facilitator op. Hij (of zij) kiest een methode die bij het issue past; hij weet om te gaan met de weerstand, er is afwisseling, en schuwt een sluimerend conflict niet, als dat het onderwerp op de agenda staat, maar weet dat nuttig te gebruiken.

Uiteindelijk blijkt dat dat Waldorf en Statler het proces ook wat te bieden hebben, juist de afzijdige kan een briljant idee hebben, juist de criticaster kan het discours voorwaarts brengen. Daarom is deze blog een ode aan deze twee helden, en aan de geniale Jim Henson, die ze tot leven wist te brengen.

Hoe gaan jullie met dit soort weerstand om?

Voor de liefhebber, een bloemlezing van Waldorf en Statler hoogtepunten