Beelddenken in het Academisch Genootschap

22/03/2012 Door Rick Lindeman

Vorige week was ik -tot mijn grote verbazing – in een mooi stukje Eindhoven. Het statige Academisch Genootschap ontving ons voor een dag over Beelddenken. Ghislaine Bromberger van Creasson, en bekend van de creativiteitstrainingen van het COCD organiseerde dit.

De dag bestond uit een mix van workshops en kunst. Ieder mocht zijn eigen workshop aandragen. Ook kregen we een lezing an borduur/installatie/mode-kunstenares Desiree Hammen. Ghislaine vertelde over de fascinerende serie Mannen en hun Dieren van Petra van der Steen, die het genootschap sierden. onder mee Bernhard en Darwin maakten hun opwachting. Maar waarom is beelddenken nu zo’n handige tool in sessies. Beelden zorgen dat je op een ander niveau naar een situatie en probleem kijkt. Het zorgt voor een gezamenlijke taal. Daarnaast spreekt het beeld een ander deel van de hersens, en dus een ander oplossend vermogen aan. Hierover schreef ik eerder al in mijn blog over Dan Foams “Back of the Napkin”

Desiree Hammen – The Office

Terug naar de dag zelf. Ik ging naar een soort intervisie bijeenkomst over een nieuwe methode voor teambeelden van AMKwadraat. Open en met vakgenoten konden we een kritische noot plaatsen, maar op die manier ook kritisch op onszelf zijn.

Vervolgens dook ik in de wereld van de tafelopstellingen met Piet Jeuken. Bert Hellinger ontdekte in de jaren 70 dat de enerigie van een situatie over te brengen is in een opstelling met representanten. Een tafelopstelling is hier een variant van. Het is nooit wetenschappelijk bewezen, maar het werkt volgens Jeuken.

De laatste sessie van een viering van het “gewoon Zijn”, van Springteam. Ergens niet alleen maar ook geestelijk aanwezig zijn is een issue waar je bij elke workshop ruimte aan moet geven, door een goede kennismaking of energizer.

Dit was slechts één route door de dag. Een mooie zonnige dag. In Eindhoven. Dat ik dat als geboren Amsterdammer eens kan zeggen…

Voor een andere route door deze dag, bekijk de schitterende visuals die Bernard Winsemius heeft gemaakt hier

Meer foto’s

Mindmap: iBlueSky-Beelddenken