Green Agenda

23/09/2011 Door Rick Lindeman

Suzanne Bakker introduceerde me op de conferentie faciliteren als tweede beroep in de wereld van de Green Agenda methode. Het is een methode die ze veel gebruikt heeft om met bewoners en andere stakeholders in Oost Europa tot gezamenlijke ontwikkelingsplannen voor dorpen te komen.

IMG_0312

Het mooie aan deze methode vond ik dat in de eerste stappen uitgegaan werd van de gezamenlijke waarden van de deelnemers. Bij de veel gebruikte Logical Framework Methodiek wordt gekeken naar problemen. Deze methoden vormen dus een soort spiegel van elkaar.

De methode bestaat in totaal uit 17 stappen.

Bakker gaf aan dat door de focus op waarden ook tussen mensen met heel verschillende belangen gezamenlijke doelen konden vinden. Dat biedt houvast om in de verdere fases, vaak in kleinere groepen de spannendere fasen door te komen. Het proces duurde vaak 1 tot 1,5 jaar, maar omdat de deelnemers vaak persoonlijk betrokken zijn hielden ze het vaak vol.
Voor mij persoonlijk was erg verrassend dat zo’n waarde bijvoorbeeld ook de locale klederdracht kon zijn, wat als gezamenlijk uitgangspunt voor verdere ontwikkeling en samenwerking kon dienen.
Suzanne Bakker (@SuzanneMBakker) schrijft op haar blog changing tides over haar ervaringen met de methodiek. De methode zelf is openbaar te vinden op de Milieu Kontakt site
Update: Suzanne heeft nu ook zelf een post geschreven op deze workshop: http://www.changingtides.eu/green-agenda