Innovatie in Mobiliteitsmanagement Graz

08/10/2011 Door Rick Lindeman

IMG_3035

Op Ecomm 2010 begeleidde ik een sessie die was gebaseerd op een artikel dat ik heb geschreven voor Netwerk Magazine over 10 jaar innovatie op het gebied voor Mobiliteitsmanagement. Aan de hand van 10 lessen voor de Mobiliteitsinnovator keken we naar de situatie in Sofia en een Europese fietscampagne.

In Sofia bleek Mobiliteitsmanagement nog helemaal in de kinderschoenen te staan. Fietspaden werden tussen auto’s door getekend. De deelnemers kwamen met een plan om alle deelnemers goed te betrekken voor een meer succesvol mobiliteitscentrum. Voor de fietscampagne werden nieuwe initiatieven gezocht.

IMG_3046

De deelnemers -experts op het gebied van mobiliteitsmanagement- vonden het vooral fijn eindelijk eens hun expertise te kunnen aanwenden op het Ecomm congres, in plaats van passief te luisteren.
10 lessen 
Tien jaar geleden startte het ministerie van Verkeer en Waterstaat met het subsidiëren van mobiliteitsinitiatieven. De laatste jaren gebeurde dat via het programma Mobiliteitsmanagement. Agentschap NL (voorheen SenterNovem), heeft de uitvoering van de subsidies verzorgd. Sinds die tijd is er met de ingediende projecten veel in beweging gezet en veel informatie vergaard. Het programma Mobiliteitsmanagement is inmiddels afgelopen. Maar de opgedane kennis mag natuurlijk niet verloren gaan! Waar moet u op letten bij het uitvoeren van uw mobiliteitsproject? En wat moet u per se wél en wat beslist niet doen om uw mobiliteitsproject te laten slagen?