Workshoppen op de Mac: Sticky Brainstorming

13/06/2012 Door Rick Lindeman

Voor velen is het de vraag of dat geplak niet moderner kan. Levert dat nu echt wat op, zo’n versnellingskamer of maakt het wat onpersoonlijk. In Nederland levert Spilter mooie diensten voor workshops om groepsprocessen te versnellen, èn meteen goed te documenteren. Ook Workshop2go, is ver met snel digitaal documenteren als concept. Ik voel me het meest Senang als een versnellingskamer een onderdeel is van een proces, maar ook de gezamenlijke energie van een workshop behouden blijft.


Filmpje Spilter

Zelf kwam ik vandaag Sticky Brainstorming tegen. Heel laag drempelig. De App is voor een grijpstuiver te verkrijgen op de Mac App store. Je MacBook koppel je aan een groot scherm (Airplay of een kabeltje), en je zet zo je geeltjes op een scherm. Vroeger ging je in een versnellingskamer vaak ene co-facilitator je briefje overtikken, en ook nu kan dat natuurlijk. Maar tegenwoordig gaat dat anders.

Deelnemers hebben vaak een iPad of Phone bij zich. Met één klik doen ze mee aan de sessie.

Untitled

Onze sessie heeft als Thema ideeën te bedenken voor het oude Rome. Deze deelnemer heeft een idee.

Untitled

Hij drukt op send en het verschijnt direct op het scherm. Binnen de app is het makkelijk om categorieën aan te maken of bijvoorbeeld assen te tekenen. Een COCD-box of Stakeholderinvloedmatrix (met bv invloed en belang op de assen) is zo gemaakt.

Schermafbeelding 2012-06-13 om 12.05.19

En zo wordt een versnellingskamer van een duur iets voor een Future Center tot iets dat voor ons allemaal beschikbaar is.