Back of the Napkin

09/10/2011 Door Rick Lindeman

cover

In het boek “The back of the napkin‘, de achterkant van het servet, laat Dan Roam zien hoe je door problemen visueel te maken een inzicht kan verwerven dat je helpt bij het probleem op te lossen. Visueel krijg je niet alleen veel informatie op één vel, je kan dingen ook zo structureren dat de onderlinge relaties veel helderder worden. Dat is natuurlijk iets dat elke facilitator meemaakt in een workshop, al was het maar door het trekken van pijlen tussen kaartjes.

Roar laat door middel van mooie voorbeelden zien op welke manier het visueel maken van problemen kan helpen. Ook biedt hij gereedschappen aan, om zonder schroom (‘ik kan niet tekenen’) dit door iedereen te laten doen. In die zin is het een fijne introductie in een visuele wereld.

Waar het boek volgens mij echter mank gaat is dat het visueel denken als haarlemmer olie voor elk probleem ziet. Volgens mij begint het oplossen van dan pas goed, en komen dan pas de belangen van de deelnemers op tafel. Wat denkt u, lezer?

Back of the Napkin
Dan Roam

[iframe]<script type=”text/javascript”>var bol_pml={“id”:”bol_1341605477995″,”secure”:false,”baseUrl”:”partnerprogramma.bol.com”,”urlPrefix”:”http://aai.bol.com/aai”,”productId”:”productid=1001004007643825&”,”site_id”:”10406″,”target”:true,”rating”:true,”price”:true,”link_name”:”napkin”,”link_subid”:””,”image_size”:true,”image_position”:”left”,”width”:”250″,”cols”:”1″,”background_color”:”#FFFFFF”,”text_color”:”#CB0100″,”link_color”:”#0000FF”,”border_color”:”#D2D2D2″,”letter_type”:”verdana”,”letter_size”:”11″};</script><script type=”text/javascript” src=”http://partnerprogramma.bol.com/partner/static/js/aai/clientProductlink.js” id=”bol_1341605477995″></script>

[/iframe]

Dan Roam stelt de 10(en een half) geboden van visueel denken vrij beschikbaar op ChangeThis