Blog

jul 7st

Een Olympische Britse Les

Posted by with 2 Comments

De briljanteSchotse Regisseur Danny Boyle gaf onze allen een mooie les afgelopen vrijdag. Waar hij eerder de wereld al verblijdde met het geniale Trainspotting (1996) en het Moderne spookje Slumdog Millionaire (2008) spotte hij nu met alle tradities van wat een opening ceremonie is (één grote Noord-Koreaanse geografie, zoals verbeeld in het geniale Delta LLoyd spotje), en maakte er een verhaal van dat beter dan ooit uitbeeldde hoe de verschillende revoluties in de ‘Emerald Isles’ de wereld veranderden.

The Adobe Flash Player is required for video playback.
Get the latest Flash Player or Watch this video on YouTube.

Maar waarom gebeurden die revoluties nu eigenlijk in het Verenigd koninkrijk en dan vooral in Engeland. En wat kunnen wij als facilitators daar nu van leren.

De revoluties die langs kwamen waren onder meer

– De industriële revolutie

– De protest generatie en de daarbij behoren muziek-cultuur

– Het wereldwijde web.

Maar wat is er nu te leren?

– Het is al snel verleidelijk om in stereotypes te gaan denken. De Britten zijn creatief, terwijl de dutsers te druk waren met oorlog voeren, de fransen met de liefde te bedrijven en de italianen met lekker eten. Laten we dat niet doen. Ook in een workshop is het goed om te weten wie je deelnemers nu eigenlijk zijn, zonder ze meteen te veroordelen.

– De industriële revolutie in Engeland vond gedeeltelijk plaats door de positie en de beschikbaarheid van grondstoffen die het in de achttiende eeuw al had opgebouwd. Zo was er kapitaal beschikbaar. Welke startpositie heeft jouw groep in workshop of proces?

– De revolutionair zijn heeft ook nadelen. Duitsland haalde Engeland eind negentiende Eeuw in omdat zij met modernere machines hun achterstand konden inlopen. En de crisis was bij het einde van het industriële tijdperk eind jaren zeven in Engeland erg diep. Moet u nu innoveren?

– Het wereldwijde web is een voorbeeld van dat innovaties en doorbraken niet altijd uit groepsprocessen ontstaan. Eerder hadden we het al over de beperkingen van brainstormen en de kracht van het individu op dit blog. Tim Berners-Lee werkte vooral in zijn eentje.

– Ook invloeden van buiten de groep zijn belangrijk. De Beatles oefenden eerst in Hamburg. Verlies je niet in Groupthink

– Het is nog maar de vraag of het wereld wijde web straks wel de belangrijke innovatie is die het nu lijkt. Internet was immers al even bezig toen Berners-Lee kwam. En nu lijkt het WWW in de wereld van Apps misschien al weer voorbij. Wat het nu belangrijk maakt is dat het een bestaand iets toegankelijk maakt. Ook dat kan een doorbraak zijn in een groepsproces.

Welke lessen trekken jullie hieruit?