Blog

aug 8th

Verse Fish uit Seattle

Posted by with 2 Comments

Misschien iets heel Amerikaans, maar de Fish filosofie is toch iets om een keer over na te denken in teambuildingworkshops of verandertrajecten. Het is gebaseerd op de show die de vishandelaren op de Pike Place vismarkt in Seattle. Ze waren bijna bankroet in 1986, en besloten toen het over een andere boeg te gooien. Letterlijk, want nu gooien ze vissen over en vermaken de klanten.

John Christensen baseerde hier een hele filosofie over, de Fish! Philosophy.

  • -Speel, heb plezier, en laat iedereen meedelen
  • Maak hun dag, maak echt contact.
  • Ben aanwezig
  • Kies je houding

 

Voor de vismarkt werkte het, en ook in veel andere omgeving kan ene positieve klantgerichte grondhouding veel betekenen. Maar vergis je niet. Het verplichte vriendelijk zijn kan ook tegen je werken. Andere criticasters zeggen dat het de wordt opgelegd door mensen met macht aan mensen zonder macht. Je kan niet je eigen werkwijze kiezen. Er is inmiddels ook een anti-filmpje.

 

Ook in Nederland kom je Fish! vaker tegen, dus wees niet verbaast wanneer u straks een Makreel naar uw collega tost.

Wat denken jullie?

The Adobe Flash Player is required for video playback.
Get the latest Flash Player or Watch this video on YouTube.