De Abilene Paradox

30/08/2012 Door Rick Lindeman

Al eerder hebben we het gehad over Groupthink bij het bespreken van de Bijlmer. Een ander mooi voorbeeld is de Abilene Paradox. Deze werd beschreven door Jerry Harvey Laten ons verplaatsen naar Texas…

Op een hete namiddag tijdens een bezoek aan de schoonfamilie in Coleman (Texas) is de familie comfortabel domino aan het spelen op de veranda, totdat Woudloper, de schoonvader een voorstel doet om naar Abilene [85 kilometer naar het noorden] te rijden voor het avondeten. Eve, de vrouw zegt beleefd: “Klinkt als een geweldig idee.” Haar man Philip voelt zich bezwaard want de rit is lang en heet, maar denkt dat zijn voorkeur ingaat tegen de wens van de groep en zegt: “Klinkt als een goed idee, ik hoop maar dat je moeder geen bezwaar heeft, Eve.” Annabel, de schoonmoeder zegt vervolgens: “Natuurlijk wil ik gaan. Ik ben in lange tijd niet in Abilene geweest.”

De rit is warm, stoffig, en lang. Wanneer ze aankomen bij de cafetaria, is het eten net zo slecht als de rit. Ze komen vier uur later weer thuis, uitgeput.

Een van hen zegt voor de vorm, “Het was toch wel een fantastische reis, of niet?” Annabel, de schoonmoeder antwoord: “Eigenlijk, was ik liever thuis gebleven, maar ik ging mee, omdat de andere drie zo enthousiast waren”. De man Philip zegt: “Ik voelde me al bezwaard om te gaan, ik ging alleen mee om jullie een plezier te doen.” Eve antwoordt: “Ik ging mee omdat Woudloper het vroeg, zelf was ik nooit zo gek geweest om in deze hitte een rit te gaan maken.” Waarop Woudloper vertelt dat hij het bedacht had omdat hij dacht dat de anderen verveeld waren.

De groep wordt stil, perplex dat ze samen besloten hadden om een trip te maken die geen van hen wilde. Zij hadden elk liever comfortabel op de veranda gezeten, maar gaven dit niet toe toen ze nog de tijd hadden om van de middag te genieten.

De Schoonvader stelt iets voor, en om te conformeren zegt iedereen ja, terwijl eigenlijk niemand wil. En dat gebeurt elke dag in vele kantoren in ons land. Dus stel je na elk besluit de vraag: Gaan we eigenlijk naar Abilene?