Anders ideeën faciliteren: kickstarter

05/09/2012 Door Rick Lindeman

Vanochtend kreeg ik een droevig mailtje. Het kickstarter project dat ik steunde ging niet door. De Franc – Het handige iphone hoesje en portemonnee tegelijk – had onvoldoende steun. Als ‘venture capitalist’ is de dop werd ik teleurgesteld.

Kickstarter is een geweldig initiatief voor mensen met ideeën. Ze zetten hun project op de site. Zelf promoten ze het project via sociale media. Vooral als de ze een echt verhaal kunnen vertellen over hun product werkt het goed. En klanten in de dop kunnen hun pledge maken dat ze het product gaan kopen bij realisatie. Als eerste klanten krijgen ze dan vaak ook iets extra’s.

Bij de Instacube, een mooie kubus waar je instagram foto’s op verschijnen krijg je bijvoorbeeld een speciale kleur als je meer toezegt. Of je krijgt een exemplaar van de eerste serie. Een uniek exemplaar als het echt een succes wordt.

Alleen wanneer er genoeg klanten zijn, gaat het project door en wordt het geld afgeschreven van de Paypal rekening of creditcard van de klanten. De ondernemer krijgt dan het geld om een serie te realiseren.

Veel projecten die anders nooit gefinancierd zouden krijgen via Kickstarter ineens een kans. Mooie boeken worden geproducreerd en nieuwe ouderwetse video spellen van legendarische makers hebben ineens wel de markt die uitgevers niet zagen. Nieuwe producten worden ontwikkeld en nieuwe samenwerkingen komen tot stand.

Uit een workshop komen vaak geweldig creatieve ideeën. Hoe dezze te financieren is vaak de vraag. Het publiek zou bijvoorbeeld best een bijdrage kunnen betalen. Maar hoe dan dat te regelen, en hoe kom je nu aan geld. Crowdfunding kan hiervoor een oplossing zijn. Kickstarter, en andere slimme vormen van sociale media kunnen een deel van de oplossing zijn.

Een wild idee waar iedereen enthousiast over is kan dan ineens wel worden gerealiseerd, omdat het enthousiasme makkelijk in echte steun kan worden omgezet. Woorden zijn mooi, maar een ‘pledge’ brengt u verder. Dat hoesje komt er niet, maar andere projecten die ik heb gesteund wel, en dat voelt veel beter dan iets kopen in de winkel.

Welk idee zou u willen realiseren?