Mindfulness, de rozijn en de monnik.

12/09/2012 Door Rick Lindeman

Even iets anders op deze dag van verkiezingen. Een parabel.

Een dame wilde de rivier oversteken. De monniken zagen hoe haar mooie gewaad nat zou worden. Een van de monniken ging resoluut naar haar toe, pakte haar op en zette haar over de rivier. De monniken vervolgden hun weg. In de avond toen ze bijna op hun bestemming waren, zei de andere monnik: ‘Hoe kon jij de vrouw vastnemen en over de rivier plaatsen? Wij monniken mogen niet eens kijken in de richting van een vrouw!’ De eerste monnik antwoordde: ‘Ik zie dat jij de vrouw nog steeds draagt. Ik heb haar neergezet aan de andere kant van de rivier.’

Dit is een van de de klassieke verhalen uit de wereld van de Mindfulness. In het Nederlands moeilijk te vertalen, maar “Tegenwoordigheid van Geest” komt het dichtst in de buurt. Onlangs won ik een workshop van Titia van der Ploeg van Bureau 5 voor 9

Het gaan om het zijn in het hier en nu, het bewust zijn van de dingen om je. Niet te snel te oordelen. Van de ‘doe’-modus, naar de ‘zijn’-modus. Eigenlijk allemaal eigenschappen van de goede facilitator.

Dus hier twee oefeningen. Gewoon even stil staan bij dat je er bent. Een goede geleide mediatie is snel te vinden, hier staan er bijvoorbeeld heel veel

Een andere klassieke oefening is de Rozijn oefening. Hou de rozijn vast. Bekijk hem. Ruik hem. Plaats hem. Voel hem met je lippen en tong. Lik eraan. Begin hem te proeven. Kauw erop. En voel hoe hij naar binnen glijdt. Was dat lekker? Of juist niet. Denk er eens over na.

Merci Titia! Ze maakt ook een leuk E-book, zie hier linksonder