Mobilopolie

14/09/2012 Door Rick Lindeman

Vorige week kwam Willemijn Brouwer bij ons langs om te vertellen over Mobilopolie. Enthousiast vertelde ze over haar spel dat ze samen met Elske van der Vliert  maakte. Het is een serious game wat een mooie start van een discussie over mobiliteitsgedrag in een onderneming of publiekstrekker kan betekenen.

 

Williswijs

Alle deelnemers krijgen per persoon of per groep een persona. Deze bv Truus heeft een voorkeur voor een bepaald type mobiliteit. Zij krijgt een budget waarin zij in ieder geval twee keer haar voorkeurstype kan uitvoeren. Vervolgens moet Truus een opdracht uitvoeren, zoals bijvoorbeeld ergens een presentatie geven. Hiervoor moet zij zich verplaatsen (of misschien ook niet) en daarvoor haar budget aanwenden. Na een aantal rondes wordt gekeken wie welk budget nog over heeft, en wat dat bekent voor mens en milieu.

De uitslag is niet het slechts het einde van het spel, maarvooral het begin over een discussie over de eigen situatie. Wat doen wij eigenlijk met ons mobiliteitsbudget en wat vinden wij nu eigenlijk belangrijk. Een spelsituatie kan, zoals we eerder hebben gezien, inzichten geven over de werkelijkheid en ook de dialoog tussen stakeholders opgang brengen.