Witte Stoelenplan

20/09/2012 Door Rick Lindeman

Het stadsblog Popupcity bracht het initiatief van M.E.S.T. onder de aandacht. 350 witte stoelen, naar analogie van het Witte fietsenplan in Amsterdam. Deze 350 stoelen kon iedereen oppikken en ergens op gaan zitten. Dit als deel van een nieuwe “Urban Culture” , waarin de stad zelf als brein wordt gebruikt. Dit was ook onlangs het thema van de oratie van Zef Hemel. En voor die stedelijke cultuur is het nodig dat mensen het geprek kunnen aangaan.

Vanuit faciliteerperspectief geeft het maar aan hoe belangrijk de ruimte is. Zorg dat mensen het gesprek kunnen aangaan. Van een flexibele kantoorruimte, of een huiskamer-achtige locatie zoals bij de Witte Vosch in Utrecht, maar ook het gebruik maken van ruimte tijdens de workshop. Steeds nieuwe gesprekken, steeds nieuwe ideeën en perspectieven.

Concreet als werkvormen: wissel per onderdeel van het proces van ruimte, zoek werkvormen waarbij verschillende gesprekken ontstaan. Gebruik de locatie en de tijd of creëer settings voor gesprekken in het kader van een Open Space bijeenkomst.