Paard als Spiegel

14/10/2011 Door Rick Lindeman

Onlangs bezocht ik de introductieworkshop “Paard als spiegel” van de Impact Company. In deze workshop wordt je een spiegel voorgehouden over je leiderschapskwaliteiten door een analyse te maken van de interacties tussen jou en paard wanneer je deze een oefening wil laten doen.

Paard als spiegel

De workshop was op de Manege Rijnenburg in Nieuwegein. Na een korte voorbespreking over de theorie, gingen we met 4 man de manege doen. Ieder had een speciale leidersschapsvraag. Vervolgens deden we een oefening met een paard. Ik moest mijn paard op een deken laten stoppen. Eerst dacht hij dat het gat was, maar hij volgde war ik wilde en stopte.

Na afloop werd de oefening onder leiding van Marjolijn de Graaf (@marjolijndg) na besproken. Zij wist met ondersteuning van de groep de interactie tussen mij en paard in verband te brengen met mijn leiderschapsvraag. Ik werd er in ieder geval een stuk wijzer van.

Als dit wat zweverig in de oren klinkt, dat is het echt niet: een reactie dat een intelligent dier op je vertoont, zonder allerlei vooroordelen, kan je dingen laten zien waar je anders maar lastig achter komt.