FC Wageningen, Future Center of Football Club

23/10/2012 Door Rick Lindeman

Vandaag was ik in Wageningen. Ik had al eerder gehoord over de plannen van het Future Center Wageningen om het oude stadion van de FC Wageningen op de Wageningse Berg om te bouwen tot complex waar kennis en kunde over voeding en beweging zouden worden samengebracht. Onderwerpen waar zowel de Universiteit, de natuur erom heen en de voetbalclub prima in zouden passen. En doordat er ook een hotel naast kwam, zou het natuurlijk net als andere Future Centers een prachtige locatie voor workshops kunnen zijn.

FC Wageningen speelde van 1911 tot 1993 voetbal. Ze speelden 2 seizoenen in de Eredivisie. Ik had al foto’s gezien, maar toen ik een paar jaar geleden de Groundhopping-bijbel “Het stadioncomplex” van Ferry Reurink las moest ik daar een keer langs.

Het stadion op de gelijknamige berg zag er echter slecht uit. Volgens oud keeper Suvee die ik daar tegenkwam (elke dinsdag ochtend drinken oud-spelers koffie in de voormalige businessclub, het groenwitte gebouw hieronder) had de gemeente eerder actie moeten ondernemen, dan was niet alles verloren gegaan. Nu zal er bij vernieuwbouw veel gesloopt moeten worden. En dat lijdt tot meer kosten en ook protesten, zoals deze week bij het programma Hoop of Sloop te zien was.
IMG_1834
Waarom is het zo een mooie plek voor workshop. De fietstocht er heen gaat over “bergen” waar de Utrechtse Heuvelrug overgaat in de Veluwe. De ligging op de berg, vlak bij Nederrijn, de oude universiteitsstad en de natuur is adembenemend.

En natuurlijk betekent één van de oudste voetbalstadions van Nederland ook een berg vol verhalen die inspireren. Hier speelden Cruijf en Van Hanegem immers ook wel eens. En bovendien won Wageningen ooit met 6-1 van PSV, als er ooit een David versus Goliath verhaal in de beker was… Een rode draad voor een workshop is dan snel gevonden. En zelfs Johan Derksen scoorde er één van zijn weinige doelpunten.

En nog de keeper ontmoet ook. #minivakantie Werd er erg gelukkig van..

Maar misschien is het maar een droom. Er zijn immers vele mooie plekken daar in de buurt met verhalen. Denk maar aan Hotel de Wereld, en ook het oude Enka terrein wordt mooi gerenoveerd.
IMG_1828

Meer foto’s van het stadion