rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

De KNSB Moet opsplitsen

Het vertrek van Doekle Terpstra bij de KNSB had voorkomen kunnen worden, wanneer hij - zijn CNV achtergrond getrouw - een Salomons oordeel had uitgesproken. Immers, hier vochten twee/drie plaatsen, om hetzelfde kind. Wat nu mijns inziens de oplossing was geweest, en meteen het schaatsen een enorme boost had gegeven, was het opsplitsen van dat kind, en meteen de schaatsfamilie.

Wanneer de Friezen uit de KNSB waren gestapt en hun eigen Fryske Schaatsbond hadden opgericht waren er immers een paar vliegen tegelijk aangepakt. Er zou ruimte zijn voor een stadion in beide schaatslanden. Daarnaast zou er een nieuwe rivaliteit worden geschapen die de populariteit van het schaatsen tot ongekende hoogte had gedreven: de Hollanders tegen de Friezen op EK en WK. Het zou zijn alsof de slag bij Vronen (1297) nooit verloren was. "klink dan, en daverje!"

Palmeiras

Dit stukje schreef ik in januari voor de Hard Gras site, nu hier

Home.htm

Morgen Ajax-Palmeiras..

Mooie wat statige club uit Sao Paolo..
Niet de club van het volk, dat is Corinthians
niet de club van het succes, dat is Sao Paolo

Maar misschien wel de club van de melancholie.
Het begon als Palestra-Italia. 
Misschien daarom de melancholie van Napels, van het zuiden.

Na Mussolini werd het Palmeiras.
Succes volgde.. Het Torneio Rodrigo Pedrosa werd gewonnen. en weer.
Maar dat was geen titel. Er was nog geen Braziliaanse titel in de jaren 50 en 60.

Toen ik in Sao Paolo was.
Was er wat defaitisme is de Palmeiras fans die ik sprak..
Taxi-chauffeurs, Oudjes die de Lance! lazen.
Japanners aan de Sushi..

Die derby zouden ze niet winnen. En dat deden ze niet

Maar toch werd hun hunker onlangs beloond.
Dat Torneio werd alsnog erkend.
En ineens was Palmeiras (bijna) record kampioen.
En was het eens zo fletse groen, weer het trotse Verdão

imgres

Wachten op de tour

Sinds enige tijd schrijf ik ook stukjes voor het geweldige wielerblog Het is Koers. Mijn pagina is hier

Zondag begon de Touruitzending al rond 1 uur. Een hele druilerige zondag vol Tour. En dat voor een bescheiden bergrit. Fietsen! Feest!
Eigenlijk worden wij Tourliefhebbers tegenwoordig maar verwend. We verwachten elke etappe van begin tot einde live te kunnen volgen. Bij voorkeur in haarscherp HD. En niet alleen de Tour. Mijn halve Twitterbiotoop bleek onlangs live de #ATOC (Ronde van CaliforniëWinking te volgen. ‘s Nachts! En ik vind het nog maar een klein beetje bijzonder dat ik terwijl ik de ‘Col de Amsterdam-Rijnkanaal’ (voor Utrechters beter bekend als de gele of koffiebrug) beklim ondertussen op mijn iPhone kan zien hoe mijn collegae in Frankrijk strijden in de Vogezen.
In de jaren ’80 was dat wel anders. Een regenachtige vakantiedag in juli gingen ongeveer zo. Zwembadplannen met vriendjes afgelast. Ik bladerde wat door de Donald Duck of zette de Commodore 64 nog maar eens aan. Echt boeien deed International Soccer of Fort Apocalypse me niet. Vervolgens zeuren dat ik me verveelde. Die dagen duurden eindeloos.
brt-150x150
Bij Radio Tour de France kon ik mij nog niet genoeg beeld vormen. Wat ouder leerde ik het hoorspel dat Posthuma, Racké en Samplonius de ether in brachten waarderen. Uiteraard stond het wel aan op de achtergrond. Tegen kwart voor drie mocht eindelijk de tv aan. Tegenwoordig ben je dan ruim een halfuur te laat voor het begin van de live beelden, destijds keken we hoopvol naar het testbeeld van de BRT.
‘De Live-Uitzending begint ongeveer om 15.10′
Nooit een rond getal. Altijd dat vreselijke ongeveer! Voordat je het wist stond er ‘De Live-Uitzending begint ongeveer om 15.25′. Ik doodde de tijd met het uit het hoofd leren van de kopie van de ingeleverde Tourpool. Morgen of overmorgen zou mijn vader weer met een tussenstand thuiskomen. Ik doe overigens nog steeds met diezelfde Tourpool mee, nu is de tussenstand luttele seconden na de finish op internet te vinden.
Bij de begintune schakelden we naar Nederland 1. Het Nederlandse testbeeld gaf vooraf geen tijdsaanduiding. Eindelijk Jean en Mart met beelden uit de tour. Wat ik al op de radio had gehoord was waar: Johan van der Velde reed voorop. Klimmer, grimpeur. Mijn held. De uitzending duurde maar een uur en een paar minuten. Korzelig beeld, bij slecht weer in Frankrijk geen beeld. Een groot voordeel: Johan van der Velde won altijd.

Het is koers: Gazzetta

Sinds enige tijd schrijf ik ook stukjes voor het geweldige wielerblog Het is Koers. Mijn pagina is hier

La Gazzetta

gazetta2-300x200
In 1994 was Italië nog veel meer buitenland dan nu. Voor geld moest je in de rij bij het postkantoor staan. Mijn ouders bestelden een caffÄ— Americano in een bar in Firenze. De blik in de ogen van de Barista, verbaasd over zulk een barbaarse bestelling, zou mijn leven veranderen. Een vriendin van mij twitterde gisteren dat ze maar ‘gewoon’ een cappuccino bestelde, want al die ingewikkelde zaken van Starbucks waren maar niks. ‘o tempora, o mores’ zei Cicero al.
Italiaanse sport was toen ook nog iets mythisch. De avonturen van Gullit, Van Basten en Rijkaard bereikten ons in een slotje op tv op zondagavond. Van de Giro zag je vaak bijna niets, slechts een snippertje van een etappe in de Dolomieten. Daarom was de overwinning van Breukink op de Gavia in 1988 ook zo heroïsch.
De Gazzetta kende ik van horen zeggen. Ondanks dat ik geen woord Italiaans sprak kocht ik hem (of haar?) bijna dagelijks op vakantie. Langzaam werd er steeds meer duidelijk. Het was de tijd van de loting van de Champions League. Met de Italianen op het Piazza di Spagna vertaalden we de kansen die de Roze Krant toedichtte aan Ajax (Italiaanse bijnaam i lancieri, de lanciers) voor het kampioenenbal in 1994-95. Ajax won. Ik griste twee dagen later naast de Gazzetta, die toen hier nog een dag later verscheen.
De krant was niet altijd roze.Toen zij in 1896 ontstond uit een fusie tussen twee wielerbladen was hij nog geel. De aanleiding voor de fusie waren de Olympische Spelen in Athene. Zij verscheen een keer per twee weken. In 1899 werd hij roze. Vanaf 1908 verscheen hij drie keer per week. Om voldoende nieuws daarvoor te genereren werd in 1909 gestart met de Giro. In 1931 werd tot woede van Mussolini de leiderstrui roze, als verwijzing naar de krant. Zo trad het roze binnen in ons wielerhart.
Ik ging vaker naar Italië en het roze werd definitief deel van ons ‘vita quotidiana’ toen we in Rimini, zo vlak bij zijn latere graf, Pantani de Tour zagen winnen. Toen werd ons duidelijk dat er maar twee dingen zeker zijn in het leven van de Italiaan. Je zal ooit sterven, en één keer in je leven komt de Giro voorbij. En deze brengt nieuwe asfalt. Later zagen we in het pannenkoekententje van zijn vader de beruchte overwinning op de Mont Ventoux.
Voor voetbal bleek de Gazzetta trouwens niet altijd even geschikt. Je moet soms goed tussen de regels kunnen lezen om door de geruchten heen te kunnen kijken (waar vooral Nederlandse kranten die berichten overnemen soms heel slecht in zijn). Ook is Italië een land van regio’s. Toen ik 1997 met Fiorentina – AS Roma mijn eerste Serie A-wedstrijd bezocht bleek de locale il Mattino veel meer couleur locale te brengen, met een wekelijks rapport over de wedstrijd tussen de diverse ‘curve’. Toen ik later in Rome woonde bleek il Corriere dello Sport het Romeinse alternatief voor de Milanese Gazzetta.
Voor ‘il ciclismo’ bleef de Gazzetta een rots in de branding. Ondanks druk van bijvoorbeeld de Motorsport, blijft zij de belangrijkste bron van mijn soort wielerinfo. Niet alleen voor de Giro, maar het bedrijf achter de Gazzetta organiseert ook de Ronde van Lombardije, Milaan-Sanremo, de Tirreno-Adriatico, de GranPiemonte (naar Coppi’s geboorteplaats) en sinds kort de geweldige Strade Bianche bij Siena.
Maar ergens heeft zij wel haar mystiek verloren. Zij is inmiddels nu zo dichtbij. Nu maak ik thuis mijn cappuccino en lees de Gazzetta dagelijks op mijn iPad. Toch blijf ik haar trouw. En ik werd beloond. In 2009 eindige de Giro op de plek waar ik had gestudeerd (Rome). Zij vertrok vervolgens in mijn geboorteplaats (Amsterdam) en ging vervolgens naar mijn huidige woonplaats (Utrecht). Dat kan toch geen toeval zijn?

Pirates kampioen

Uiteraard.

6185678697_b7f013f6a7

De champagne mocht komen
27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000">

Wraak

page0_blog_entry580-39501vy4

Door de onrust
Rond directeur en scout.
Rond Verlosser en trainer.
Leeft het nog niet echt.

Toch is vandaag toch echt.
De dag der wrake aangebroken.

Want ergens daar in het
Astridpark.
Boven op de berg vanaf Metro
Saint-Guidon.
Speelt Paars-Wit.
De schrik van het belgische voetbal.

Natuurlijk, ze hadden in Rensenbrink een geweldige linksbuiten.
En dat shirt is prachtig.
Maar ook vernietigenden ze het oude Brusselse voetbal.
Union, het schitterende
Union.
Racing, Daring en White star in Molenbeek.

Maar bovenal.
In de vrieskou van december 2009.
Wisten Lukaku en de zijnen ons te verslaan.
De club, waar in Brussel zo lang naar werd opgekeken.
Een confrontatie, waaral sinds de jaren 70 op werd gewacht.

En daarom, mijn lieve vrienden.
Moet er vandaag Paars-Wit bloed vloeien.
Tags:
Ajax

Winnaar VI Quiz

Van: Frank Beunk
Aan: Rick Lindeman
Verzonden: 1 september 2010

Beste Rick,
Gefeliciteerd! U bent één van de weinigen die alle vragen van de VI Jubileumquiz deel 1 goed beantwoord heeft..
U heeft daarmee beslag weten te leggen op het exclusief bij Voetbal International verkrijgbare VI-Jubileumjack. Aangezien wij niet op de hoogte zijn van uw maat vragen wij bij deze of u dit wilt mailen naar Beunk@vi.nl. Voor de maattabel en meer informatie over het VI-Jubileumjack wil ik u verwijzen naar:http://www.vi.nl/Abonnement/Weekblad/Maattabel-VIJubileumjack.htm

Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u mij altijd mailen
Namens Voetbal International wensen ik u alvast veel plezier met uw prijs.
Op bezoek bij de superboeren!

We volgen Ajax tot in den Verre. Bedankt @jurgenrutgers !

Foto's op
Flickr


Mijn tourSoms wordt je ingehaald.
Door een heel tenger meisje
Je denkt, waar haalt ze power vandaan.
 
Maar je blijft heerlijk in haar wiel hangen.
Over de A2, over het kanaal.
Zij vangt de wind voor je op.
Jij droomt weg bij het zien van haar billen...

Het Wk

Vele mooie avonden
Eén hoogtepunt
Weinig goed voetbal
En waar is mijn tas?

IMG_3190Giro 2010

Alle giro foto's

De beleving zou misschien nooit meer zijn als in 2002, Gironingen
Maar kijk naar dit rijtje.

giro
In Utrecht

Hij eindige in 2009 in Rome., waar ik woonde.
Hij startte dit jaar in mijn geboorteplaats.
Ging toen naar mijn woonplaats, eindigend voor mijn werk.
Om door de plek waar ik opgroeide Nederland te verlaten.

giro
In Amsterdam

Jens zag vooral helicopters.
En fietsen! En fietsen!

giro

Door Edel Spel Tot Ontwikkeling

Niet alles is nieuw in Terwijde.
COV D.E.S.T.O. is al van 1928
De olympische spelen waren in Amsterdam
De wereld nog onbekend met de crisis die komen zou

IMG_0634

Celine was er al lid van
Maar nu fietsten we weer langs dat prachtige nieuwe sportpark.
Of eigenlijk middendoor over de dijk.
En Jens wou ballen kijken.

We zaten overal op de tribune.
Zagen de dames winnen.
Maar het eerste.
Tegen het altijd lastige VV Loosdrecht.
Verloor.

De zon scheen. Jens genoot.
Bier en ijs waren lekker.
Ajax zou morgen ADO verslaan.
Zijn toekomstige team of BSO?

Meer foto's

WK Honkbal

Alle foto's

IMG_1210


Mijn liefde voor honkbal begon ergens in 1992
Toen blauwe vogels uit Canada
Ineens doordrongen tot de World Series.
Ik had ook een klasgenoot, die Pitchte bij de Pirates.
Mokums honkbal-hoop.
En Toen ging ik naar New York.
Vlak na de laatste Subway Series.
Betrad ik "The Stadium"
En las over de passie voor de Dodgers en de Giants.Don Delillo schreef zijn magistrale Roman "Underworld"
Over wat er gebeurde op de dag van het "Shot heard around the world"
Toen de Giants de "Pennant" wonnen, in een playoff tegen Brooklyn.
En dus werd ik voor de Mets. Erfopvolgers en Nieuw Amsterdammers.

Maar weinig tophonkbal hier.
Je keek naar NASN
Debatteerde erover met langskomende New Yorkers als Al
En genoot van de rol in Philip Roths' romans.

IMG_1217

Maar nu was er het WK.
Niet de echte top, maar toch.
Met 3500 man in het Pim Mulierstadion,
Genoemd naar onze sportpionier. Op de weg van Jaap Eden

Een stadion vol met dronken Bastille vrouwen
Een superieure Sydney de Jong.
Het neefje van Chavez dat jammerlijk faalde
En een eerste honkman als David Ortiz

IMG_1220

Mijn eerste keer Ajax

Ik vond in de rommel van mijn ouders.
Het programma van het Amsterdam 713 toernooi.
Het werkte als een Madeleine bij Proust.

IMG_0001

Ik was er vlak bij geboren, 300 meter ofzo.
Die betonnen roestbak.
En later weer die schitterende Stijl van Wils
Er talloze malen om heen gefietst, op weg naar Oma
Er achterlangs getramd of gevaren.

Maar nu
Deze 5de augustus 1988.
Zou ik er naar binnen treden.
Eindelijk zien wat er achter die Citroën gebouwen lag.Op mijn 9de hing er een poster van Mexico'86 in onze gang
Een jaar later was er die voorzet van Silooy op Van Basten
1988 bracht ons allen verlossing.


Ajax - Lokomotive Leipzig 1-0, mijn eerste bewuste europacup finale

En dus gingen we naar binnen.
Een blik op de welkomstwoorden 21 jaar later.
Laat zien hoe heerlijk kneuterig voetbal in de jaren 80 nog was.
Gullit was net naar Milaan. Af en toe zagen we Don Leo in Madrid.

IMG_0003
Welkomstwoorden, hele folder

De eerste wedstrijd was tussen Benfica SL en Sampdoria.
Benfica, dat hier ooit eens een van de mooiste Europacup finales had gewonnen.
Eusebio, schim van het verleden.
Het werd een ordinaire schopparij. De Italianen kregen 5 penalties.

Maar toen kwam ons aller Ajax.
Het club lied werd nog niet meegezongen.
Ajax had er weinig zin in.
Maar toch.. Ajax!!

Ze speelden tegen Flamengo.
De rubanegra uit Rio. Net verslagen in het Carioca
Wat een magische naam. 16 jaar voordat ik zelf het Maracana zou betreden.
Maar dat wist ik niet. Ik werd slechts warm van de exotische klanken.


Vasco-Flamengo 2-1, Carioca (Staatskampioenschap van Rio) 1988


Ik was met mijn vader en mijn grote broer. Die was al eens geweest.
Mijn vaders oom was voor het oude Blauw-wit,
waarvan de opvolger hier nog maar een paar jaar geleden,
- op het bijveld - speelde.
Maar dat hadden wij nooit bewust meegemaakt.
En papa was voor Ajax. Wij hadden nooit anders gekend.
John en Johnny kwamen bij ons in het dorp.
Zoals de familie Reiziger met ons te kerke ging.

Ajax verloor. Het was ook laat.
Maar vooral dat gebouw, de stank, maar ook de massa.
De architectuur, maar ook de traditie.
een liefde was ontwaakt.
Het rood-witte hart begon nu echt te kloppen.
Om nooit meer stil te staan.

Alea Iacta Est

"Cesar triomfeert in Romeins bad"
Het was de kop in de sport die me brak,
In de ooit zo roomse Volkskrant
Meer nog dan de hommage aan Michaël zelf, enige pagina's ervoor
Want juist daar vlakbij, op het forum van Mussolini.
Zette ik mijn eerste stappen, in mijn toekomstige woonplaats.

Hoewel een lauwerkrans bij de vorm van zijn hoofd paste.
Krijg ik meer een van hem, als iemand die woekeraars wegjaagt uit de tempel.
Wat was ik blij dat juist hij correspondent werd in mijn geliefde Rome.
Wie anders kon verslag doen van de kwetsbaarheid, van de diepe ziel van de eeuwige stad,
Maar die toch ook de moderne cultuur van de straten wist op te vangen.
 
Ooit zag ik in het theater op het Largo Argentina
Een opvoering van Macchiavellis Mandragola
Over de beperkingen van de mensheid.
Ik dacht even dat hem de hoofdrol zag spelen,
Als vertolker van een eeuwenoude boodschap.

Bobby

IMG_0507

Alle foto's van mij en Klene

Ik had er een paar maanden geleden al eens over gedroomd
Maar nu was je toch echt dood.
Jij de herstel trainer
jij de echte ajacied

IMG_0505

Daar zaten we
Op de tribune die aanstonds jouw naam zouden krijgen.
Jari was er. Louis. Dennis. Leo.
Mooi woorden.
veel gezang.

IMG_0509

Zoals Uri zei.
Dit was de hele Ajax familie.
En zelden voelden wij ons daar zo deel van uitmaken.
Als op die zonnige zaterdag in juni.

IMG_0504

Bobby, we houden van je.
Voor altijd onze Ajacied.

Bobby Haarms 1 from Rick Lindeman on Vimeo.Louis over Bobby from Rick Lindeman on Vimeo.Foto verslag op Ajax.nl
Verslag op AT5

AFC-ACF

IMG_0287

Op de verjaardag van misschien wel onze grootste Ajax fan.
Speelden we eindelijk weer een echt Europa cup duel.

Voor het eerst in 12 jaar zagen we Fiorentina weer spelen.
En voor het eerst in misschien wel even lang

Wonnen we een duel van een tegenstander van naam
Over twee wedstrijden...

Meer foto's

IMG_0277

BBC Radio

I made it onto the BBC Radio. In their football-phone in on tuesday, they have a section for the Totalitarian league. Here they imagine what would happen if there were only 20 teams allowed in Britain. I made the case for AFC Ajax. Listen what happened.The original mail?
Read More...

Ajax-Feyenoord

Heerlijke tweede helft, mooie Tifo en wat een rij!

Druk!
IMG_0264

Tifo (mooi filmpje
hier)
IMG_0265

Sjakie

Sjakie

Eigenlijk was je er altijd
Sinds ik ergens halverwege de jaren 80
Ajax begon te volgen.

Even een opbeurend commentaar op AT5
Opeen sprintje in het veld als er iets aan de hand was.

En dus was het gedrag van de PSV-fans schandalig.
Een minuut stilte voor jou was gepast.

Gelukkig vernederden we ze
En werd het een mooie voetbaldag

Stadions

Er worden veel stadions gebouwd in Nederland.
Meestal als nieuwe impuls voor de club.
Het avondje NAC, Het Abe Lenstra, de Grolschveste, de Nieuwe Goffert.
Allemaal een grote verbetering. Read More...

Roma wint de beker

Na de teleurstelling vorige week winnen we toch de beker!
Nu hebben we samen met Juve (Merda!) de meeste bekers gewonnen. Nog één meer en we mogen een zilveren ster op de borst dragen.


Boulets a la Liegeoise

Veel meer foto's vind je hier

Het was het weekend van Kasmussen.
Niet alleen was het zijn idee.
Op de Stockeu liet hij de Twent en de Kasseienlegger ver achter zich.

DSC00147.jpg
Kasmussen en Merckx, kampioenen

Maar het was ook vooral het weekend der Luikse ballen.
Op de tafel, op de markt, bij de Vogels, As Ouhes
En ook natuurlijk bij de dames
In de Escalier, de Meander van Luik.

DSC00742.JPG
Cindy

En dat was nog maar zaterdag.
Nog voor de avontuurlijke wandeling
Van de halve Cruyff.
Al was het maar langlaufen en geen afdaling.
Of toch juist wel.

DSC00748.JPG
Lichte wandelingen in Ninglingspoo

Maar toen kwam het hoofdrecht.
Wederom vol Luikse ballen
Staande op de Redoute.
Michien niet meer altijd de scherprechter.
Maar toch de mooiste berg
Ook in de 93ste aflevering van La Doyenne.

Daar scheen de zon.
En waren we twee weken geleden een week te vroeg in de stad van een winnaar van een Jupiler League
Nu zagen we het staartje van de winnaar van een andere.
Na 25 jaar was Standard weer kampioen.

DSC00759.JPG
Lalalalalala, Standard de Liege

Tussen de fans van Philippe Gilbert.
Zagen we eerst kanslozen naar boven klimmen.
Dat hoorde bij de koers
Toen kwam de lokale held zelf.
Maar al spoedig werd die gevolgd door de echte klappers.

DSC00754.JPG
Speelballen zijn het

Door Cunego, door de Schlecks, door Kirchen, door Dekker en Gesink.
Het was niet de dag van de Rabo's.
Een beetje de dag van de Luxemburgers
Maar toch vooral die van Valverde.
In een zetel werd hij naar Ans gebracht.


Filmverslagje camera Tijkotte; soundtrack Brel

Wij keken nog naar wat Luikse ballen
En ander lokaal voedsel,
Draaiend aan het spit.

DSC00752.JPG
Lokale gerechten

En voor wie de het proeven wil.
Hier is het recept.

Luikse ballen
Boulets a la Liegeoise

Benodigheden:
300 gr gekookt (soep)vlees
300 gr rundergehakt
1 ei, peper, zout nootmuskaat
laurier
1 kruidnagel
2 witte boterhammen
1 1/2 ui
2 dl water
1 koffielepel Luikse siroop
margarine
1/2 suikerklontje
1 koffielepel tomatenpuree
1 eetlepel zetmeel

Het vlees malen samen met 1 1/2 ui en het brood.
Gehakt, ei, nootmuskaat, zout peper toevoegen en alles goed mengen.
De ballen maken en 15 minuten fruiten in wat margarine.
De siroop met water verdunnen en suiker toevoegen.
Laurierblad, kruidnagel, tomatenpuree, zout en peper en een scheutje azijn toevoegen.
Binden met de zetmeel die met water is aangelengd.
De ballen in de saus leggen en twee uur laten sudderen.

Bon Appetit!

VolendamWaar ooit eens de Blauwe Tram Noord Holland door trok
Waarvan de laatste de Lindeman-express was
Genoemd naar mijn oudoom Lou
Daar reed nu Arriva, dat de Noord-Zuid-Holandsche Tram Maatschappij (NZHTM) had weggeconcurreerd
Onze helden namen deze nieuwe Blauwe Tram
Op weg naar weer een nieuwe helden strijd,
Waar de stoere jongens van het Dorp een plek probeerden te veroveren
Tussen Godenzonen en Kakkerlakken. Read More...

Ajax - Feyenoord 3-0

Het was misschien niet echt een wedstrijd.
Waardoor de overwinningsroes iets minder was.
Maar toch erg lekker.
Het smaakte zoet.

Helden in de gang
DSC00644.JPG

Het grote spandoek
DSC00641.JPG

En dus is het nu
68-51 in de klassieker

Rest foto's

The love of football

There is obviously no greater game in the world than football. The passion, the bitter rivalries, the hate, the plain dumbness, the eternal discussions.. and what better way to go into a stadium. So who still does this? And even further has gone to strange matches, lets talk about it in this.. Read More...

Tweede van heel Amsterdam

Oke, het is maar voor een week, maar jee! Tweede plek in het algemeen week klassement van het Parool voetbalspel Dreamteam. En natuurlijk een plek om hulde te brengen aan dreamteamkoningin Karina, die ons wekelijks de uitslag bezorgd.

Afbeelding 19.png Read More...

Schaatsen

Schaatsen op natuurijs, voor het eerst in 7 jaar ofzo. En sinds de verhuizing, kan dat gewoon voor de deur!

DSC00588.JPG

Het mag dan niet echt een
elfstedentocht zijn, maar toch, hier de Franz Lehàrsingel

Toekomst visie Ajax

Van gastschrijver Gilissen

De Toekomst van Ajax?

De laatste tijd gaat het met Ajax niet zo goed. De club, die tien jaar geleden nog tot de absolute top van Europa behoorde, speelt momenteel een bijrol op het Europees vlak. Dit in tegenstelling tot de voornemens in het inmiddels beruchte beleidsplan, waarin gestreefd wordt naar een structurele plek in de top 16 van Europa.
Read More...

Lombardia

Alle foto's / Tutte le foto

"Zelden zoveel warmte gezien, zelden zulke echte liefhebbers"
M. Smeets, 20 oktober 2007

Eigenlijk wisten we al dat dit weekend legendarisch ging worden.
Maar zo legendarisch, dat hadden we niet verwacht.

Read More...

Playoffs

In Amerika zijn de honkball playoffs weer begonnen. Helaas stortten de Mets in vlak voor het einde van het seizoen, dus nu moeten de Red Sox het maar doen. Toch even een foto van vader en zoon met Mets cap

DSC00446.JPG

Het seizoen is begonnen

Met de johan cruijf schaal...

In de Tifo
banner psv.png Read More...

Roma 8080 jaar La Magica, i giallorossi....

Dit seizoen wordt van ons!

Topdroptopper was bij Ajax-VVSB. Bakircioglu scoorde twee maal. We wonnen met 4-0. Het seizoen is bijna begonnen, kan niet wachten om weer een biertje in de Arena te drinken! Read More...

Terwijde Hotspur

I decided to reenter Hattrick. My new team is Terwijde Hotspur, after my new Quarter and Ajax-friends the Spurs.
They have their own clubhouse online.

Geplaatst!

En weer wonnen we van AZ

Een blije klene
DSC00159.JPG

Gejuich in vak 418!

Ajax wint de beker

Zo mooi
Zo spannend
Zo verdiend (al gold dat laatste misschien ook even voor AZ)

De helden verzamelden 's ochtends al vroeg bij de Arena
DSC00081.JPG

Voor sommigen waren er loyaliteits conflicten
De meesten hadden daar geen last van
DSC00082.JPG

De reis duurde uren
DSC00086.JPG

Iedereen was rood en wit
DSC00088.JPG

Toen het spannend werd zongen wij allen
En bleven zingen


En toen was er die beker


Juichend stonden de godenzonen daar.
DSC00097.JPG

Zo heerlijk
DSC00092.JPG

En toen weer naar huis
DSC00099.JPG

Update: de Twent zond een foto der huldiging
Mus.jpg

Voor alle foto's, klik hier

Dubieuze shirts en vrouwen

NV/HC had een nieuw shirt aan, wat gaf dat aan?
DSC00250.jpg

En er bleken rare vrouwen naar de scissor sisters te gaan.
DSC00043.JPG

HFC Haarlem

De Haarlemsche Foot-ball Club 'Haarlem' kwam als dappere cupfighter naar de Hoofdstad. Vol van traditie, met vele fans wisten de roodblauwe broeken ons hart te doen smelten. Een goede sfeer vanaf de F-Side was het gevolg.

Een mooie aanval over rechts


Veel supporters uit de Spaarnestad.
DSC00083

Een bommetje deed de reclame borden sudderen. De commerciële filmpjes vielen een kwartier uit.
DSC00085

Meer Ajax Foto's

Eindelijk

Weer eens thuis gewonnen van Utrecht!

DSC00078
Rembrandt was er ook!

DSC00079
Helden in de Heinekenhut, vlak voor de rellen uitbraken er tegenover.

Nederlaag Tijgers

Helaas, ons ongeslagen Amsteltijgers record is niet meer. Toch een mooie avond met mooie dames in het publiek

De helden uit Mokum...
DSC00068

De feestende Friezen
DSC00070

Wedstrijdverslag op IJshockey.com

Pokeren

Het was guur weer op Vlaardingen Ostbahnhof
Daar, in de nieuwe hoofdstad van het weer even onafhankelijke Texas
In het huis van de legendarische dakdekker.

DSC00045

Werd gestreden aan de pokertafel.
Onder het genot van bier met karakter

DSC00042

Jasper kwam eerst wat verlegen over.
Net zoals vroeger, toen hij zo vrouwen versierde.
en ook nu sloeg hij aan het einde toe.
En kwam thuis als grote winnaar.

DSC00044

Alle poker foto's

F-Side 30 jaar

Gefeliciteerd!

Tifo tijdens Ajax-AZ (2-2), Rick in de R

De keeper van Den Haag

Om te oefenen voor Woensdag

Schaken in de Volkskrant

Ergens midden jaren 80, in mijn vroegste jeugd was een schaaktweekamp voorpagina nieuws. De strijd tussen jong en oud, west en oost, op exotische plekken Reykjavik of Rio, uw krant berichtte erover. De schaakwereld levert afgelopen weken nog meer nieuws op: broederstrijd tussen Rusland en zijn voormalige vazal, herenigingsmatches, toiletincidenten en megalomane voorzitters uit republieken die klinken of ze zo uit Kuifje zijn gelicht.
Read More...

Potje & IK Start

Gisteren zagen we hem lopen
Hoewel vaak te gast bij FC Godenzonen
Beschouwden we hem niet echt als een Godenzoon.

Hij liep daar ook enigszins verlaten
Bij de Heineken hut
En ook enigszins beschonken

Was hij zijn vrienden kwijtgeraakt?
Wilden ze de overwinning op het machtige IK Start niet vieren?

Toch kwam er een moment waarop we het snapten.
Hij liep weer richting Arena
Maar kwam toen terug
Met een schone IK Startse
Geheel en al in Geel en Zwart.
Dartelend als een bij in de Mokumse nacht.

Toen konden we begrijpen.
Waarom Menno Pot misschien toch wel de Kluun van de sportjournalistiek is.
En zijn boek, Vak 127 vol staat met citaten als deze:

"Ik dender de trap af en loop in de gang bijna mijn huisgenoot Ilse ondersteboven, die nog nadampend de badkamer uit komt lopen. Wat een wijf. Ze heeft een witte handdoek om haar lichaam geslagen, die op zijn plaats wordt gehouden door haar formidabele tieten. Ze heeft prachtexemplaren: een mooie, volle C-cup, gemáákt om door mannenhanden omsloten te worden.
Zo zie je ze maar verrekt weinig. Een tweede handdoek heeft ze om haar haren gewikkeld en als een tulband op haar hoofd gezet. Ze is twintig, een paar maanden jonger dan ik. Ik zou haar graag eens een ongelooflijke beurt geven, maar helaas ben ik de enige niet.

Mijn gedachten dwalen af. Wat een seizoen is het geweest. Ongelooflijk. De mácht van dit elftal. Eindelijk weet ik hoe het gevoeld moet hebben om Ajacied te zijn in de vroege jaren zeventig. Zó goed. Zó mooi. Zó verschrikkelijk veel beter dan de rest. Ik heb in de competitie geen wedstrijd gemist: thuis en uit, ik was overal bij. Langzaam zagen J.J., Neus en ik vanuit de uitvakken van de Eredivisie hoe Ajax uitgroeide tot een fenomeen. Een attractie op zichzelf. Waar je ook kwam, je vóelde het
ontzag en de angst van de thuisaanhang om een pak slaag te krijgen van het
grote, onverslaanbare Ajax uit Amsterdam. "

Tifo

Tifo

Paul en ik staan hier ergens links.
Onderdeel van de grote tifo van Vak 410
Deel van een nieuwe Tifo cultuur
Tussen straatschoffies
Maar met gevoel voor stijl en zang.

En Ajax won ook, met 2-0

De Tour

De Cauberg werd beklommen
Hij bleek ineens meer dan een zoen te zijn,
en opgewaardeerd tot de derde categorie.

P1010053.JPG

Kessler was de man in vorm die won.
Maar belangrijker was:
Dekkertje, wat deed je ons aan.

P1010052.JPG

Alle foto's

Een finale in Barcelona

P1010057.JPG

Het was een bizar plan van de Twent
12 uur in Barcelona
Het was echter een Briljant plan.
En daarom moesten we er gehoor aan geven.

Alle Barcelona foto's Read More...

Dennis Bergkampdag

bergkamp

Vandaag is het Dennis Bergkamp dag. Woorden schieten te kort om deze stylist te eren, die zelf vaak zweeg. We zagen hem scoren in het Olympisch, we ging uit ons dak bij zijn goal tegen Argentinië en kunnen nu alleen maar zwijgen. Geniet nog eenmaal van zijn goals, Read More...

Loutering in Vlaanderen

Om 6 uur reden ze weg uit de hoofdstad,
Bevreesd voor wat komen zou.
Met 130 scheurden ze over de lege wegen,
Op weg naar schone Vlaamse landen Read More...

Alcmaria Victrix


Yesterday was the Quarter final of the Dutch cup.
I admit, it misses some of the glory of the FA cup,
but i did found something here which I though we had lost.

MVV Maastricht, a small first division side, reached the quarter final for the first time in 10 years.
I had followed them during their cup run,
Seeing them defeating the noble dillettant side of AFC in the old Olympic stadium of Amsterdam, built for the 1928 games of the IXth Olympiad.
But the club from the city of the infamous treaty, now had to go to Alkmaar, to the mighty AZ.

It was more than just a match between two clubs, it was a match between a club filled with money and a club which just managed to survive only a few years ago.
AZ, sponsored by the Evil Scheringa, a loan shark, but who buys his
indulgentia by sponsoring lots of positive things.
On the other hand, it can't be praised enough, for playing the most attractive football in the Netherlands.
So, our little team from Maastricht wouldn't stand a chance.

We had to face the mighty Louis van Gaal, return from Barcelona to his home soil
We had to face two footballers who had come from MVV and were now internationals, Perez, prince of the rotten kingdom of Denmark and Denny Landzaat.
We had to enter the arena where European giant like Villareal and the
Glasgow Rangers had to bow.

But the stadium, the old Alkmaarderhout, was the first thing that
filled our hearts with love.
Built in 1948, it was kept together by ropes and the skyboxes were
literally hanging in the sky, from the roof of the stands.
We could stand in the stadium
Next year it would be replaced by the "DSB management stadium", but for now the old theatre was still standing.

First we had to get our tickets though.
As we came from Amsterdam, we didn't have the obligatory Bus-Ticketcombi ticket from Maastricht.
Luckily here it appeared that Maastricht is nearer to the Italian
stronghold of Liège then to Amsterdam
A local Don Corleone provided us with a white envelope, after we hadgiven him a similar envelope.
Nothing was said, but we had our tickets.

A friendly pub was nearby.
The barmaid represented for us the very essense of North-Hollandic beauty
She was tall, blond, not that elegant, but her front would have made any man happy.
Although we were easily recognisable between the North-Hollanders we shared our Beer.

We went to stadium.
We stood between 600 Maastrichtenaren.
The motto of Alkmaar is "Alcmaria Victrix"
Remembering that the struggle for independance against the spaniards started at siege of the city.
MVV lost, inevitably, 4-0
But on the other had, the real football and its sphere that we love won, Alcamaria Victrix.
And the Maastrichtenaren kept singing for the whole 90 minutes and during the night.

"Come with us to Maastricht,
If you don't know where it is,
It is the city in the extreme south,
The pearl of the Limburgian lands,
The city on the roaring meuse,
Not often chanted about, alas,
Founded and built by the Romans
Come with us, to Maastricht."*

* it rhymes in dutch, obviously....

Klik op de filmspeler of hier om de film te zien
Klik hier voor de topic op de MVV Maastricht-forums

3x Tijgers!


Om 8u kwamen de helden in de Jaap Eden hal.
Sommigen waren in Woerden blijven steken.
Maar dat mocht de pret niet drukken.
Bij Sjaak Swart werd geproost op het nadere succes van de Amstel Tijgers.
De hal van de eerste wereldkampioen schaatsen vulde zich langzaam.
Ze gingen er eens goed klaar voor zitten
P1010027.JPG

Tilburg begon iets sterker.
Toen het onvermijdelijke eerste doelpunt viel.
Bleken we midden tussen de trapperstifosi te zitten,
die ondanks de slechte competitiestart,
Met een gevulde bus waren gekomen.

P1010031.JPG

De tweede periode klonk het "Let's go Tigers!" steeds vaker.
Onze jongens, bevrijd van een sponsor die hun naam vervuilde,
Vielen krachtig aan.
En Schutte wist in een chaotische situatie de puk over de lijn te krijgen.

P1010032.JPG

In de derde periode wilden de trappers wel,
Maar langzaam voelden de tijgers fans aan
Dat we het zouden winnen.
en dus volgde de 2-1, door Kalousek.
Een laatste wanhoopsoffensief der Brabanders werd geneutraliseerd
En de empty netter bekroonde het werk.

Veel bier van Sjaak volgde nog.
De Trappers verdronken hun puntloze status.
Wij namen een voorschot op het kampioenschap.

De avond was echter nog niet over.
Een snel toegezwinde tram 9
Bracht ons tot de Meander.
Alwaar een Damesjaarclub op ons wachtte

Tigre

Deze Groningsen heetten niet toevallig Tigre,
En de avond werd volgedansd,
Zeker toen vers uit haar bed de nieuwe geliefde ener topper kwam opdagen.

Anne

De volgende ochtend was zwaar voor de schrijver dezes.
De derde groep tijgers wachtte namelijk op hem
Ze waren uit tour uit de stad der kakkerlakken,
En brachten een middag voor Argentijns Cinema genot met zich mee.

Meer foto's van deze avond vind je hier
De discussie op het ijshockey forum over deze wedstrijd vind je hier

De vereniging van geheel onthouders

En zo kwamen wij aan bij de Apeldoornse geheel onthouders vereniging..
De Trein had vertraging, zo konden wij het Apeldoornse pubiek reeds hun helden horen toezingen.
Het uitvak was buitengewoon schattig, en met zo'n 80 man van MVV goed gevuld.
Voortdurend werd het Zoepen in ons thuisstadion bewiekrookt..

Photo-0132

Over de wedstrijd moet maar kort gesproken worden.
MVV had zeker een punt of meer verdient.
Het voordeel van het kleine stadion was wel dat Brncic vanaf nabij bezongen kon worden,
Na de enige Goal van us MVV.

Photo-0129

De supporters van AGOVV hadden ook iets bedacht.
Ze vonden het zelf op hun forum zeer geslaagd.
Ze hadden namelijk Sleutelhangers....... met blauwe lampjes..
Wat verlangden wij toen naar de Angelside..

Photo-0134

Na afloop deelden we de bus terug.
Met een speler van AGOVV.
Hij had niet gespeeld.
Maar de leasebak was nog niet ingevoerd.

Wij gingen terug naar onze hoofdstad,
Waar we omschakelden op weg naar het trendy Barca..
Na een Dansje in de Quinto en de Gieter
Sloten we de avond af in New Orleans..
Hier was Bourbonstreet gelukkig niet ondergelopen
En dansten we met drie schone dames.

Photo-0135

Meer foto's hier en zo als slideshow

The hotel of Felipe

geschreven voor de fantastische Engelstalig Brazilaans voetbalsite ofutebol
gaucho
 
I have been a Fluminense fan since i first heard of the legendary Fla-Flu derbies. In the early 90s there was no way of obtaining information about them in the Netherlands. Luckily, in 1994 Sensible World of Soccer arrived. the first great football game to include teams from all over the world. I played the Fla-Flu derby with heroes like Rogerinho and Ricardo Rocha. 

In 2004 I thought I finally would be able to see them, when I went to Rio with my girlfriend. I had checked that Flu would play a home game. They did play at home, but played their game at Volta Redonda because of an Olympic event in the Maracanã. i could do nothing but by a Flu-cap, while visiting the empty stadium.
 
Luckily this year my worked asked me to go to Brazil. My Portuguese had improved a bit, so I could discuss the derby between Palmeiras and Sao Paolo when I was in Sampa. At the end of the trip we went to Rio as well. We went to a favela, for the IBISS project. It was Vicario Geral, famous for massacre ten years before My Flu cap raised many discussions there, as the quarter supported Flamengo, as do many of the favelas. There were some Flu fans as well, luckily, and together we song the Flu clubsong, to show our love for the Fluzão.
 
On sunday we would finally go to a match. the dutch embassy had supplied me with an address were I could buy tickets and we would be picked for a match. The match in the Maracanã would start at about 6, and we would be picked up at around 4 a clock. At 4.10 we were all looking into the tunnel which seperates Botofogo from Copacobana to look for the bus. A bus in Fluminense colors arrived and stopped before our hotel. A few men in Flu Tricolor were standing next to it.
 
I went to the bus and asked in my best portuguese if this bus would go to the Maranana. "Sim"a young man said and I asked if it would come to pick up. "No" he said, and smiled, we go to play. Soon it became clear to me I was talking to Felipe. It was only a week before he did something that was even mentioned in the Dutch press: his suspension for a whole season. In real life he was a very nice bloke though.
 
Our own little buses arrived shortly afterwards and we raced towards the Maracana. As we entered the stadium, the chants of "Nense", "Nense" domnated the big Arena. Flu was playing Vasco in the Campeonato Carioca, the championship of the state. Any Rio derby is always filled with emotions and so was this one. Fluminense had sent Romario away in 2004 and he had gone to Vasco. This was the first game of o Baixo against his former club
 
When at home in Amsterdam. i saw Romario scoring against Ajax for PSV. I didn't have a good feeling about this game. After 17 minutes Vasco opened the score. Fluminense played the better game, but couldn't score. In the second half, Vasco played towards us. The inevitable happend: Romario de Souza Faria scored. He went to the Flu fans and laid a finger on his mouth, to silence us, as we had be singing "We don't need Romario". The Flu-crowd wasn't about to get silence though and started cheering their heroes on with extra force. We scored and continued to dominate. We didn't make the equaliser though and lost the game.
 
When I returned and checked the scores of the Campeonato via Internet a few weeks after the game i knew we had our revenge. Fluminense secured its 30th state championship. The feast in Laranjeiras, the quarter whe Flu originates, would surely be massive. 
JongEz brazilie

Een historischen strijd

Gisteren heeft een historischen strijd plaatsgevonden. De Amsterdamsche Foot-ball Club uit 1895 streed tegen de iets jongere Maastrichtsche Voetbal Vereeniging uit 1902. Dezen wedstrijd vond plaat in den derden ronden van het toernooi om de beker van den Koninklijken Nederlandsche Voetbal Bond.

P1010091.JPG
Het stationsgebouw waar den reizigers aankwamen op den gemeentelijke luchthaven

Op dezen foto kunt u zien hoe den verre gasten landen op het onlangs hernieuwde vliegveld onzer Hoofdstad. Vele gasten uit het zuiden des lands hadden den gemaakt om hun plaatselijken helden een hart onder den riem te steken.

De enthousiastelingen verzamelden zich in een etablissement dan zich tooiden met een verwijzing naar den verjaardag van den kleinen Jan. Hier konden de football-liefhebbers vermaken door middel van meegeomen zangers.

P1010096.JPG
Eenige enthousiastelingen lafen zich aan een kleinen versnaapering

De Maastrichtenaren vertrokken vervolgens naar het onlangs opgeleverde Olympisch Stadion, waar nog zo net den Olympischen Spelen waren gehouden. De Marathontoren verwelkomde een ieder die zich over wilde geven aan den Idealen van den sport.

P1010104.JPG
De Marathontoren

Het was een stevigen strijd tussen de Amsterdamsche dilletanten en den voetballers uit Maastricht, waarvan men zegt dat zij geld ontvangen voor den beoefening hunner sport. De eerste helft ging gelijk op. Er waren weinig kansen over en neer en de AFC'ers leken zeker niet technisch onder te doen voor den beroemden tegenstander.

De tweede helft gaf een ander beeld. De Amsterdammers bleken conditioneel niet in staat het tempo te volgen en geslepen geesten als die van Carraciallo gaven den doorslag. Uiteindelijk zegenvierden den gasten met 0-2.

P1010108.JPG
De foot-ballers worden bedankt door de meegereisde Limburgers

Terwijl de overwinnaars al rap naar huis afreisden, trokken de Amsterdammers zich terug in de kroeg. Het was een klassieken bekerwedstrijd geweest, al waar de traditie van allen gewonnen had.

De foto's van de wedstrijd AFC-MVV Maastricht op 25-10-2005 staan hier. Al mijn MVV foto's staan hier.

De discussie op het MVV Maastricht-forum over de wedstrijd is hier te vinden

Op de AFC-site staan alle krantenverslagen over de wedstrijd.

De foto's van het bezoek aan het Aviodrome op 22-10-2005 vind je hier.

Een echte derby

Sommigen noemden het een klassieker uit de Engelse eerste divisie
Andere een strijd tussen Duitse toppers.
Maar het was toch echt een duel in de Gouden gids divisie.
Het voetbal in Limburg leek dood.
Maar deze vrijdag herrees het,
Als een Feniks uit zijn as.
Een kolkende De Geusselt moedigde us MVV aan.
Helden als Caracciolo en Brncic scoorden

Photo-0068

Wij waren erbij
Deinden mee op de Angelside
Venlo werd verslagen,
Wij voelden ons sjengen tussen de sjengen
Het gevoel van Ajax-Ado werd rap uitgewist.

De foto's van deze wedstrijd
De discussie over deze wedstrijd op het Mvv-forum
Als je je abonneert op de RSS feed van dit stukje kan je het clublied downloaden, zie rechtsonder.

Urbi et Orbi

P1010064.JPG

We waren met velen.
We kwamen op achterstand
Maar toen kwam de Dappre Sneijder
En zette Urbi dapper aan,
Ajax in de Champions League!

FC Thun?

Meer hier

The hotel of Felipe

I have been a Fluminense fan since i first heard of the legendary Fla-Flu derbies. In the early 90s there was no way of obtaining information about them in the Netherlands. Luckily, in 1994 Sensible World of Soccer arrived. the first great football game to include teams from all over the world. I played the Fla-Flu derby with heroes like Rogerinho and Ricardo Rocha.  Read More...

MVV-Fortuna

MVV won van Fortuna en de supersjengen Paul, Bart en Rick waren erbij. Deze foto komt van de supersjengensite. De wedstrijd werd nog onderbroken ook.

mvvfortuna

Wedstrijddetails

MVV Maastricht forum

Rick wint de gold-race

Hij houdt het in ieder geval vol

Om 5.15 werd Rick uit zijn bed gebeld door Braakensiek, zijn oude Nabelfuhrer; over een half uur zou deze DJ annex tandenborstelverkoper voor de deur staan, om onze held op te halen. Vandaag zou Rick voor de tweede keer de Amstel Gold Race fietsen.
Zijn gedachten gingen uit naar de weinige voorbereiding die hij had gehad, een rondje naar de oude-vestingstad Woerden en een paar keer de brug over het romantische Amsterdam-Rijnkanaal over. Doch, vastberaden als hij was, zou hij zich hier niet door laten afschrikken

Braakensiek was wat laat, daar de koelvloeistof uit opwinding over wat zou komen reeds was weggevloeid, en dus tilde Lindeman zijn fiets in de Golf, terwijl Menno vloeistof in zijn dampende wagen des volks goot. Al ras gingen zij met een kilometer of 145 per uur over de Route du Soleil om tegen achten te arriveren in de oude mijnstad. Hier werd Rick's voiture helaas afgekeurd, maar na een kleine operatie van het ros kon hij zijn weg vervolgen.

Samen met Paul, de fameuze Limburgse onderwijzer, klikte hij zijn schoenen vast op de pedalen, om na een foto-shot aan de eerste beklimmingen te beginnen. De start viel om 9.32, Braakensiek en De Twent waren al eerder begonnen. Het begin viel niet tegen, constateerde Rick nadat hij om 11.55 op de helft van de Route aanschoof voor de de lunch.
Toen begon helaas de echte uitdaging, na kilometers vals plat en tegenwind deed de beklimming van de Bergseweg pijn, om nauwelijks herstel later aan onze Wielerheld te bieden. Gelukkig gaf de Fromberg weer moed aan Rick, met steeds een klein klimmetje en een herstelstuk er na. Vervolgens volgde de gevreesde Keutenberg. Rick stond al snel bijna stil, maar wist toch door te trappen. Todat iemand voor hem afstapte. Toen was Rick verloren en moest verder om hoog lopen.
Vanaf de top van de Keutenberg restte hem slechts een winderig plateau, waarna een lange afdaling hem tot in het centrum van Valkenburg bracht. Daar werd werden de renners binnen gehaald als helden, met de terrassen aan beide zijden van de koers gevuld.
Toch wachtte er nog een hindernis, de Cauberg, onder de lezers van deze site vooral bekend met een andere betekenis. Rick zette nog een keer aan, kreeg toen hij het even moeilijk kreeg nog een zet, en klom dapper door, tot hij de speaker het verlossende "en daar komt Rick Lindeman uit Utrecht, na 100 zwaar bevochte kilometers" hoorde zeggen.
Vervolgens begon het lange wachten, onder het genot van het gele gerstenat der hoofdsponsor. De Limburger was reeds eerder gearriveerd. Tweeenhalf uur later kwamen de geslagen helden van de 155 kilometer binnen en kon de reis terug worden aanvaard.

Een dag later versloeg Davide Rebellin Michael Boogerd in de sprint op diezelfde Cauberg en won de 36ste Amstel Gold Race.

Pantani è Morto

16 januari 2004

De Piraat is niet meer. Hij is dood. De Man die het wielerennen liet geloven in de illusie is slachtoffer geworden van de tragiek die de ware wielerheld omlijst. Als Icarus daalde hij van de hoogste hoogten van 1998 tot het diepste dal in een hotelkamer in Rimini.
Hij was de klimmer die wij het meeste bewonderden. We hebben zijn vader ontmoet in zijn bar (zie
hier) en gejuicht toen hij Ulrich versloeg op de toppen van de alpen. Het olifantje is vertrokken.
Marco Pantani, 1970-2004. Rust zacht.

Campeones

After a nice win over Player Club, Captain Wozniak could lift the cup for the championship in the Serie VII of the Dutch League. Roma ended five points ahead of the Frisians because of Frisians'defeat by Castle of Eden, the strongest side in the second part of the season.

The players were received at the Campidoglio in Rome, 1.006.451 days are the foundations of the city and from there spoke to their fans alongside mayor Veltroni. Presidente Lindeman was sighted last lying drunken in Testaccio at 4.00, but has been lost since.

(Rick's hattrick club won the championshipt)League Review

Tieuwe United started the league strong, being ahead in the first weeks of the season, while Roma started slow. United even won against the Frisians, then the nr.2 in the third week of the championship. But this would be the last victory of United against one of the Top teams, losing twice against Roma, away against the same frisians and against Castle of Eden, which would probably have won the championship if they bought the licence from the midgets earlier.

The Frisians started strong, but after their loss to United and Roma they didn't seem to stand a chance at promotion. They kept playing strong, losing just to Roma (twice) and Castle after that first defeat. In the end they had scored just enough goals to set Tieuwe United third on goal average for the second season running.

Roma started slow, but lost just one game against Castle in the champions. It did have to fight hard though, as their opponents changed more than those of the Frisians and Tieuwe United. But on Sunday, October 26th 2003, or 2776 Ab urbe condita, they won their first championship in the Hattrick league and c'eranno moltissime feste tutte le notte nella città ....De Straten van Serrekunda

Gepubliceerd op de site van het nieuwste schavot van de Volkskrant

Rick Lindeman, een van de vele talentvolle leden van Club HNS, heeft veel kennisgebieden. Het Gambiaanse voetbal is er een van. Dat hoor je ook niet elke dag!

Mooi!

Club HNS presenteert:

De supercup van Gambia

Het was in december 2002.
Het stadion doemde op in Bakau, even buiten Serrekunda
De Chinezen hadden voor het stadion betaald,
In ruil voor eeuwige visrechten.
Gambianen die zelf in hun primitieve bootjes de oceaan opvoeren waren dus eigenlijk in overtreding.
De grote trailers in de verder straalden dan ook dreiging uit.

Vandaag was dat echter niet belangrijk.
Er stond een belangrijke derby op het programma.
Wallidan FC speelde tegen Real Banjul om de supercup van Gambia.
Beiden kwamen uit de hoofdstad Banjul, het vroegere Bathurst.
Wallidan kwam als dubbelwinnaar de wedstrijd binnen en was dan ook huizenhoog favoriet.
Onze gids was Wallidan supporter, dus wij automatisch ook.

Het Gambiaanse voetbal is niet zo bekend
Buurland Senegal stuntte op het WK in 2002,
Maar het Gambiaanse voetbal is nog niet zover
Wij kennen alleen Ceesay,
Held der Tricolores uit Tilburg

Het stadion was aan één kant uitverkocht.
Aan de andere kant leeg.
De zon stond hier vol op, 40 graden
Eén dag later arriveerden we op Schiphol, bij -10

De wedstrijd was bar slecht,
Wallidan kwam snel op voorsprong
Ook door bizarre eigen doelpunten
Real kwam nog gelijk
Toch was Wallidan onverbiddelijk, 3-2.

De pret op de tribune was er niet minder om.
Misschien niet even uitbundig als wanneer de nationale Leeuwen spelen,
Doch klonk het Wolof ons nooit zo hevig in de oren als toen.
De straten van Serrekunda waren nog lang vol van vreugde......

Gironingen

Het waren mooie dagen. Donderdag werd er gefietst. Vrijdag liep Rick de stad in en zag een Italiaanse verkoper wanhopig iets probeerde uit te leggen aan een Groninger. Toen Rick de arme man hielp kreeg hij een roze T-Shirt. Vervolgens liep hij de Mapei ploeg tegen het lijf. Als echte italo' lieten ze af en toe hun hand op het achterwerk van een blonde schone terecht komen. Rick sprak ze bestraffend toe en sloeg een arm om Nardello heen. Daarna op naar de ploegenpresentatie. Hier probeerde Rick nog voor Italiaanse overheidsdienaar te spelen, door zijn pas met sofi-nummer te laten zien, maar hij kwam niet verder binnen; hij moest het doen met het kijken naar de renners die zich meldden aan de poort. 's avonds werd er gestapt (zie kader rechts).

De volgende dag worstelden Rick en Hanneke zich door de drukte om bij de andere helden uit te komen. Vooral bij bruggen moesten er nog wel eens boeren ontweken worden. Uiteindelijk vonden ze rust op de oude kijk in' jat-brug. Hier moesten de renners een scherpte bocht maken, zodat ze bijna stil kwamen te stanen. De grimas van Boogerd en het luipaardenpak van Cipollini konden van dichtbij worden bewonderd.

Zondag vertrok de giro uit Groningen. Een onverstaanbare groninger kondigde de inschrijving van de renners aan, en probeerde Francesco Moser te interviewen. Vervolgens zegende Bisschop Eijk de renners op de grote markt, en konden de helden vertrekken naar Münster

Stappen in Groningen

Stappen in Groningen moet men minstens één keer per jaar doen. Na een diner in de eerste kamer gingen Rick met Hanneke naar haar huis. Hier logeerde Rick. Hannekes halve Albertus Magnus (foto links) jaarclub kwam vervolgens langs: de nuchtere Genoveva, de dromerige Dulcinea en de kordate Laura. Genovevawas een beetje verkikkerd op haar Lancelot. Rick maakte zich onsterfelijk door aan Genoveva een SMS'je te sturen onder de naam van Lancelot, of Genoveva wilde daten. Dat wilde zeker, bleek even later.....

De avond werd nog veel gedanst. Rick en Genoveva gingen uitgebreid Ricken, en Hanneke probeerde even iets bij Jasper. De volgende dag werden de drie gezusters (foto onder) nog met een bezoek vereerd. In een ongelooflijk drukke draaibar bewogen Jasper, Bob, Hanneke en Rick zich tussen de provinciale jonge meiskes.

Fietsen in Loppersum

Op donderdag 9 mei, hemelvaartsdag, trok Rick de stoute schoenen aan om weer eens een ver stuk te gaan fietsen. Dit was de 'Pedalata di Gironingen', ook bekend als de Noorderrondrit. Geen Amstel Gold, maar toch. Hij fietste door schilder achtige plaatsjes als Loppersum en ' Zandt en kreeg een kop soep op het stadsplein van Winsum, waar de geest van de onderwijzers die Groningen vooruit hebben geholpen nog voelbaar was. Alleen als hij was, vond hij al snel aansluiting bij een aantal pittige groningse dames, die het tempo hoog hielden. Het zonnetje scheen, dus Rick is nu een beetje bruin/rood.
<- Loppersum Winsum ->

Groningen -Loppersum 30 km
Loppersum - Loppersum 75 km.
Totaal ruim 105 km.

De ronde van Gerwen

Eindelijk zat Rick weer op de fiets. Het wielerseizoen was net begonnen. Mario had al op de Via Roma gewonnen. Andrea moest de muur nog beklimmen.
Het Wilhelmina kanaal liet hij links liggen. Ineens moest hij omrijden. De harmonie speelde in de verte. Langzaam steeds harder. Hij reed Gerwen binnen. Alsof Van Gogh slechts onlangs was vertrokken. Andere wielerrijders doemden achter hem op. Bavaria vloeide, zo vlak bij Lieshout.
Ineens snapte hij het. Als in een droom kwam hij terecht in een wielerronde. Hij reed met een gevoel van overwinning door het dorp. Hij waande zich in Meerbeke.

Kampioen

Ajax had Heerenveen die dag al verslagen. Maar de helden kwamen voor een andere strijd tussen Mokum en Friesland. Het ging nu om een sport uit Canada. Heerenveen kwam op voorsprong. Maar Amsterdam won, en werd kampioen. Het bier bij Sjaak Zwart smaakte daarna goed. IJshockeyers konden best drinken. En Topper vond nog bijna liefde. Nu Ajax nog....

Amstel cup

Zo liepen ze door een druilerig Utrecht Het was Donker; en het was dus nat. Rick wilde niet meespelen Hij werd hier niet zo gelukkig van. Gelukkig was daar een Chinees Die vulde hem met Oriëntaalse spijzen, En dus wel wel een beetje met geluk. De Speelzaal lag op een deprimerende plek De bar heete 'Cap Gemini Trefpunt' Rick verloor De NS deed weer raar Maar gelukkig proefde hij nog de smaak van die Chinees
De Twee Ogen

Kobenhavn

Rick kwam thuis na een zware borrel.
De godenzonen zouden hem opkikken,
dacht hij.
Maar die neo-amateurs uit kobenhavn,
die waren het daar niet mee eens.
Jensen schoot raak,
in die 82ste minuut,
We moeten maar kampioen worden.

Roma - Real Madrid

Ze zwierven weer prachtig op het veld,
In het rood en geel
De romeinse godenzonen scoorden,
in de hoofdstad van dat boerenvolk,
Tottigol krijste de uitzinnige menigte,
maar degenen in het koninklijk wit gestoken kwamen weer terug,
alsof Franco van daarboven nog steeds aan de touwtjes trok.
Wat was die strafschop onterecht,
De forza romana zal toch doorstromen............

Roma wint de serie A!

Eindelijk, na 18 jaar


Vive la Republique!

Dit wordt geen stukje over het koningshuis. Dat wordt in deze dagen van stationsrellen, huwelijken en MKZ al genoeg gesproken. Het gaat over het Franse chauvinisme. Mijn wielerhart bloedde namelijk weer eens. Pantani kan door het chauvinisme van de tourdirecteur niet starten in ‘La grande Boucle’

Auberville is een te verwaarlozen gehucht in Normandië. Big-Mat is één van die verschrikkelijke hypermarchés die je in Frankrijk tegenkomt als je over de ‘Route du Soleil’ scheurt. Samen sponsoren ze een miniem wielerploegje, dat als in juli de Ronde van Frankrijk begint in Duinkerken ergens in de achterhoede zal meepeddelen. ‘La Française des Jeux’ zal het niet veel beter doen.

Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc ziet het echter niet zo. Het grote Frankrijk, dat geen enkele renner meer in de UCI Top 20 heeft, moet meespelen. Hij gaf zijn laatste wildcards dus aan een aantal Franse ploegen. Mercatone Uno, Saeco en Mercury hadden het nakijken.

Ik zal zelf het roze van Pantani dan maar aantrekken. Ik zal dan wel niet door de Franse alpen fietsen dit jaar, maar toch, ook in Huizen en Gulpen zal ik zijn kleuren verdedigen. Verder zal ik veel espresso van Cipolini’s Saeco blijven drinken en in mei de Giro gaan volgen. Deze laatste begint tenslotte volgend jaar in G(i)roningen en is alleen al daarom veel interessanter. Frankrijk blijft een mooi land, maar die Fransen……….

Arena lijkt ten dode opgeschreven

Gisteren zou wel eens de laatste interland in de ooit zo prestigieuze Arena kunnen zijn gespeeld. Na de 0-0 tegen Turkije lieten diverse internationals weten nooit meer het risico te willen lopen gewond te raken. Het belemmert bovendien het spel.

Niet alleen Nederlandse internationals beklagen zich over de grasmat. Francesco Totti, de gracieuze aanvaller van AS Roma en het Italiaanse elftal, verborg na het EK zijn mening niet onder stoelen of banken ‘Hierop kun je toch niet voetballen!’

De Arena is natuurlijk een hypermodern stadion, maar al vanaf de opening fel bekritiseerd. Ook door de fans, die de sfeer van de oude meer misten. Echte belangrijke interlands zullen in de Kuip in Rotterdam worden gespeeld, nadat Nederland op het EK daar wel wist te winnen. De Arena blijft zo alleen de thuisbasis van Ajax.

Voor Ajax kan het veld nog een boel problemen opleveren. Dan hebben we het niet alleen over punten en blessures. Nu na het EK steeds meer bekend is geworden hoe slecht de grasmat is, kan het toekomstige spelers weer houden om naar de recordkampioen en viervoudig Europacup winnaar te komen.

Een mogelijke oplossing kan kunstgras zijn. Dit wordt in de Hockeywereld al veel gebruikt en de hockeyers zijn er over het algemeen positief over. De Fifa is bovendien de mogelijkheden om kunstgras te gebruiken en ‘in te vlechten’ aan het verruimen. Misschien zal zo in de toekomst er toch nog iets positiefs gebeuren in de betonbak in de polder.

Amsterdammer betaalt nog steeds voor Vitesse

De verstokte Ajax-fans in Amsterdam blijven het raar vinden. Ooit betaalden ze voor de energie aan het Gemeentelijk Energie Bedrijf. Toen werd het de ENW. En nu, nu betalen ze aan de NUON, hoofdsponsor van Vitesse.

Veel mensen vragen zich af waarom NUON eigenlijk naamsbekendheid moet genereren. NUON zelf meldt dat ze die naamsbekend nodig hebben wanneer de energiemarkt vrij komt in 2004. Het is echter de vraag of de consument dan makkelijk van de ene naar de andere maatschappij kan overstappen.

Een cynicus zou kunnen wijzen op de goede band die het NUON bestuur altijd had met het bestuur van de Stichting Betaald Voetbal Vitesse. Vorig jaar besloot het voormalige Nutsbedrijf de voetbalclub te redden, nadat Karel Aalbers zijn financiële speelruimte had overschat.

Diezelfde cynicus zou kunnen wijzen op de gewoonte van directeuren van voormalige staatsbedrijven om te willen meespelen met de ‘grote jongens’ en daardoor zich in sponsoring en reclame te storten, nadat ze eerst hun salaris hadden verveelvoudigt.

In ‘Het Parool’ komt Menno Berkman aan het woord. Hij zegt zijn rekening niet geheel te willen betalen, omdat de NUON het toch maar uitgeeft aan reclames met boeren die zich richten op NUONs ‘core-business’. Het reclamebudget van de NUON is de laatste jaren explosief gestegen.

Karel Aalbers staat op het punt met een mysterieuze geldschieter voor ƒ 100 miljoen Vitesse over te nemen. Hierdoor is de NUON verlost aan zijn verplcihtingen en kan het zich weer richten op stroom maken. De Vitesse-fans staan, getuige de fansite op hem te wachten

Papa

De zaak was gevuld met klanten.
Hij zou dan ook weer vele piadine verkopen.
Zijn zoon zou bovendien zeker de volgende dag winnen ,
op die winderige berg.
Rick nam een hapje van zijn piadina en knikte naar de man.
Die knikte terug.
De volgende dag keek Rick de etappe naar de Mont Ventoux,
aan het strand van Cesenatico.
Pantani won.
Dus papa zou ook de volgende dag,
tevreden in zijn restaurantje kunnen zitten.

Schaatsen bij de Santa Croce

Pas na een douche voelde Rick zich weer enigszins mens. Toen hij wat hersteld was vertrok hij naar het station om te kijken wat de handigste trein was. Ze besloten naïef om om zes uur terug te gaan. Hierna werd de nodige cafeïne en nicotine aangeschaft zodat ze weer verder konden gaan. Onze kunstliefhebbers vertrokken naar de Santa Croce, die pas om drie uur zou open gaan. Op de Piazza Santa Croce was er bovendien een ijsbaan, die ook op dat tijdstip zou overgaan. De volgende stap was de Piazzale Michangelo; hier kan men onder het toeziend oog van de David schitterend neerkijken op de stad met de lelie in het wapen. Onze helden namen een broodje met prosciutto di Parma en genoten.

Toen ze om drie uur weer terug waren op de Piazza Santa Croce bond Rick de schaatsen onder. Onze Rintje Ritsma schaatste met botte ijshockey schaatsen subtiel om alle vallende Italianen heen. Hij had zich niet meer zo Hollands gevoeld sinds hij begin december een rookworst ontdekte in zijn tas. In de Santa Croce werd eer bewezen aan de tombes van Dante en Macchiavelli. Deze waren helaas beiden leeg, aangezien de Florentijnen nog wel eens hun beroemdste inwoners uit de stad jaagden in het verleden. Het koude Florence werd afgesloten met een warme Chocolade, die hier ook echt uit gesmolten chocolade bestond, met room in een extra kannetje.

De trein van 18.12 bleek achteraf een wat mindere keuze. De eerste vier stations werden doorgebracht in een snikheet halletje met iets teveel mensen. Zo ongeveer moet Dante’s Purgatorio eruit hebben gezien. Toen Rick eenmaal kon zitten moest hij nog een plan op stellen voor zijn Tesina. Het moest een vergelijk worden van assessment methoden voor EU-progjecten in Nederland en Italië. De buste van Dante die onze hoofdrolspeler had gekocht keek begripvol op hem, want Rick zag er moe uit:

‘Oh quali, io vidi quoi che son disfatti
Per lor superbia! E le palle del’oro
Fiorenza in tutti suoi gran fatti’

(Paradisio, 16)

De Derby

Vandaag zou gebeuren waar Rome al twee weken naar toeleefde. De Romeinse pers schreef ook al twee weken over maar één onderwerp. De derby der derby's. De strijd tussen de Stad en de Provincie.'La sfida è la vità' . De laatste derby van het millennium. A.S. Roma tegen de S.S. Lazio. Rick vertrok naar Porta Portese. Naar deze markt, bij de gelijknamige poort, was de Italiaanse Via Via vernoemd. Hier zou dan ook van alles te krijgen zijn en Rick ging dan ook opzoek naar verder verrijking van zijn Interieur. Rick was echter een beetje laat zodat onze Jan des Bouvries slechts modder en tentjes met bontjassen aantrof. Dit leverde echter genoeg spectakel op aangezien hij de Italiaanse vrouwtjes, die even tevoren nog maar net bij de grond konden toen ze in de tram zaten, zich nu met volle overgave op de aanwezige voorraad stortten. Ondertussen had Rick al op de radio gehoord dat het 1-0 voor Roma stond. Even later hingen er overal mensen uit het raam om te vieren dat ook de tweede treffer achter Lazio's doelman Marchegiani lag. Tien minuten later vroeg een kleine mannetje aan onze Romein of hij niet heel blij was dat het al drie-nul stond. Toen Rick even later het café  in zijn straat betrad lag ook de vierde er in. Dit was sinds 1967 niet meer voorgekomen. Rick woonde in een echte Roma-buurt en de hele buurt was door de Pay-per-View naar het café; gekomen. De stemming daalde nog even toen Lazio uit een onterechte strafschop nog even terug leek te komen, maar de giallorossi konden even later hun 37ste overwinning in 113 derby's bijschrijven, terwijl Lazio op een miezerige 26 bleef steken. De rest van de avond was Rome, en vooral Piazza Venezia gevuld met feestvierende fans. Tifare è  un dovere per tutti, riuscarci un onore per pochi.

Roma - Cagliari

Roma, Domenica 31 ottobre 1999
(Settimo giorno, 22°Winking

De wintertijd ging in; dat betekende in dit geval dat Rick pas om 7 uur hoefde op te staan (maar dus nu 6 uur) om Ferrari toch niet te zien winnen. De Finse Furie bleek te over winnen en zo brak er helaas geen volksfeest uit in Monteverde. Dus Rick keerde maar weer terug naar zijn bed.

‘s Middags vertrok Rick naar het Olympisch Stadion om de club van zijn nieuwe thuisstad te zien spelen. In een overvolle bus kwam hij aan. Het was gelukkig wat goedkoper om naar binnen te gaan dan een aantal jaar eerder in Florence, dus Rick had zelfs nog geld om een Shawl te kopen: La Roma non si discute, Si ama. AS Roma kwam al snel op voorsprong, Cagliari deed wat terug. Del Vecchio zorgde dat de Romeinen weer voorstonden, maar een strafschop in de laatste minuut temperde de sfeer.

Toch had Rick zijn club gevonden, hoewel ook hier, exact 77 jaar na Mussolini’s Mars op Rome, wat fascisten rondliepen. In de bus terug ging het natuurlijk alleen maar over voetbal, maar ook over Ferrari. Thuis bleek, na Rick’s ‘Nederlandse’ Saté maaltijd hoe de Rode formatie zich toch op TV als overwinnaars probeerden te presenteren. Onze Amsterdammer kon er slechts om glimlachen.

ALV gobond 1998

Vol goede moed togen de twee ridders der Go-wereld naar Traiectum, waar de algemeene ledenvergadering der niet-koninklijke nederlandsche go-bond (NKNGoB)zou plaats vinden. Na 'eenvoudig doch voedzaam' gedineerd te hebben in restaurant 'De Baas' (Waar ze vrijwilligers zoeken, iemand interesse?) namen ze de sneltram, die dit keer redelijk snel ging, naar de Vasco da Gama laan.
De Portugees zou zich in zijn graf hebben omgedraaid als hij zag wel een droevige omgeving men naar hem had vernoemd en, erger nog, welk een droevig gezelschap hier had verzameld.
Wij traden binnen en Ger Hanssen (KC) deed ons een A4tje toekomen waarop stond dat de Kascommissie haar goedkeuring aan het financieel jaarverslag onthield. Oops. Dit hadden wij eigenlijk al verwacht. Rob van Aurich besloot zich terug te trekken als penningmeester. er moeten binnen dat bestuur heel wat zware woorden zijn gevallen.
Op onze vraag of de 550 gulden vereniging begeleiding nog kregen,. bleken wij eerst alweer onbekend te zijn bij Van Aurich en Van Rongen (Wie zijn jullie, oh jullie zijn Amstelveen, Schande!), daarna nog eens moesten verdedigen waarom we die aangevraagd hadden (Nee Jan, dat is niet het vraag stuk hier, het gaat om of we de toegezegde som al overgemaakt hebben gekregen', Schande!). En toen kwam Van Aurich met de mededeling dat hij dat al lang had gedaan.. Wat bleek..hij had het vorige week gedaan! Jee!..nu nog dit jaar...

Naar buiten gekomen bleken Jasper en Astrid al op ons te wachten om de stad in te gaan. Astrid zorgde voor commotie omdat men niet had gerekend op een mooie blonde vrouw. Zelfs het gezicht van Van Aurich klaarde iets op...
De avond werd doorgebracht in de WooWoo..bier 2,-, mooie Mariska's en dronken Elsen..we misten alleen de nachttrein van 4.05, dus we zijn daar maar tot 4.30 gebleven. Uiteindelijk werd de eerste trein van 5.10 genomen. Jasper's avondretour bleek niet meer geldig, maar dat wisten bas en rick niet dus reed trein weg zonder Jsper, die is uiteindelijk een half uur later aangekomen.
Rick moest om 11u op de uni zijn maar werd gelukkig uit zijn bed gebeld dat Thissen pas om twee uur kon. Een ander lichtpuntje; André Engels was er niet!