rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

Dotcom afscheid

Gewoon even een laatste stukje in de dotcom manie. Campusbar is misschien niet overleden, maar toch even in pauze. En dus wat laatste woorden voor de heldinnen hier, voor Floor, voor Minouche en ook nog een beetje voor Jasmijn, Mirjam en Barbara.

In San Francisco zijn er nu wekelijks Pink Slipparties. Verdwaalde dotcommers huilen bij elkaar uit. Het jammer van die feesten is waarschijnlijk dat die dotcom wereld toch wel een mannenwereld is. Dan zal er natuurlijk weinig geknuffeld worden.

Campusbar was/is natuurlijk nog wel een redelijke vrouwenorganisatie (interessante statistiek: al Rick’s gelukte sollicitatiegesprekken zijn in het verleden gevoerd met vrouwen, mannen zagen onze taalvirtuoos niet zo zitten). Dus misschien kan zo’n pink slipfeestje nog best gezellig worden.

Ik weet niet of ik de, nog altijd schorre, stem van Floor nog eens door mijn gsm’tje zal horen. Bovendien zal ik nu even een ander uitlaatklepje voor mijn frustatietjes moeten vinden. Ik schijn de laatste tijd volgens sommige een beetje een burgermannetje te zijn geworden, zo van ‘Rick, heb je nu al een heel jaar dezelfde (!) vriendin?’

Of ik daar meer of minder frustraties van krijg weet ik niet, maar voor nu eindig ik het, zoals het misschien een dotcommer betaamt, met een citaat van wijlen Douglas Adams (god beware zijn ziel): ‘So long, and thanx for all the fish!’

Lola

Bij het verscheiden van één van Nêerlands cultfiguren moet we het ware slachtoffer niet vergeten. Herman Brood laat een lief klein meisje achter.

In Ulysses van James Joyce is Leopold Bloom na jaren nog niet over de zelfmoord van zijn vader heen. Hij is voor altijd de zoon van iemand die een einde aan zijn leven maakte. Voor Lola is het nog veel erger. Ze is de dochter van Hem.

Vanochtend was op CNN Muriel Hemingway te zien. Zij is de kleindochter van de grote Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway. Hij pleegde zelfmoord, na een parodie op zichzelf te zijn geworden. Zij zat op de Hemingwayschool. Haar opstellen werden altijd met argwaan bekeken. Ze vluchtte zelf in een onbestemde carrière en poseerde ook nog eens voor de Playboy. Nu, op haar veertigste, heeft ze eindelijk haar leven weer een klein beetje op orde.

In Nabokovs ‘Lolita’ wordt een volwassen man, verliefd op een klein meisje. Het zou me niets verbazen als Herman ook zelf op zijn kleine Lola, zijn Lolita verliefd was. Laat ons hopen dat ook zonder haar vader Lola Brood gelukkig zal opgroeien….

Rampdag

Ach, niet zo’n origineel onderwerpje dit keer. Maar omdat ik er middenin zat bericht ik er toch over. Gisteren was een absolute rampdag voor het OV. En Rick, die had een sollicitatiegesprek.

Ik begon ’s ochtends vroeg in Eindhoven. Daar kwam de bus niet opdagen om 10.30. Vervolgens zat ik een uur vast in Utrecht. Toen kwam ik thuis, na een lange rit (14u). Ik zou het nog allemaal kunnen halen, dacht ik, naïef als ik was.

Vervolgens zat ik een half uur vast in de sneltram. Ik mocht er niet uit en verbrandde als een kip. Bovendien deed mijn GSM het niet, omdat de GSM-dealer vergeten was me te berichten dat de nummerportabiliteit (een schitterend anglicisme overigens) rond was. Gelukkig kon ik zo’n telefoontje lenen.

En zo kwam ik aan, ergens tegen vieren. De man had alle begrip, tenslotte zal ook hij regelmatig getergd zijn door het OV. Ik zal u de terugreis maar besparen. Ik meld alleen dat mijn etensgast allang voor de deur zat te zonnen.