rick filosofeert

elitair, elegant, arrogant, sinds 14 mei 1977

Op ontdekkingstocht door Afval

nieuwsbrief

Toen ik onlangs de milieustraat in Utrecht betrad in mijn frambozenrode opel corsa'tje, moest ik een hindernisparcours afleggen. Als een ware Schumacher ontweek ik de op straat geplaatste banken en neervallend puin. Toen ik thuiskwam, leek ze mij verontwaardigd aan te kijken. "Zo'n milieustraat moet toch beter aan te leggen zijn", dacht ik. Het blijkt ook te kunnen, want het taakveld Afval voert een regeling uit die gemeenten stimuleert de scheiding van afval te verbeteren.

Het taakveld afval heeft drie opdrachten. Dit zijn: Uitvoering Afvalbeheer, het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) en de opdracht Duurzame Bedrijfsvoering Overheden (DBO). Er werken ongeveer 90 mensen in het taakveld, waarvan 30 in Utrecht en 60 in Den Haag, verdeeld over 5 opdrachtteams. Het is voortgekomen uit de wens van VROM alle spelers in de afvalsector te verenigen. Hiervoor zijn begin 2005 een aantal mensen van VROM en het afvaloverlegorgaan (AOO) overgegaan naar SenterNovem.
"De afvalsector is vanuit het milieubeleid een belangrijke sector" zegt Els Janse, taakveldmanager Afval, " Dat is de reden dat vooral het inzamelen, verwerken en transport van afval goed geregeld moet worden". SenterNovem fungeert voor de sector en voor de overheden als kenniscentrum en registreert en reguleert afval transporten. Binnen het taakveld Afval geven we vergunningen af voor het vervoeren van afval: het Landelijk Meldpunt registreert in opdracht van de provincies de nationale transporten en Uitvoering Afvalbeheer verstrekt vergunningen voor de internationale transporten (EVOA).
Uniek is de manier hoe het taakveld aan beleidsadvisering doet. Omdat VROM vaak behoefte heeft aan ondersteuning is in de opdracht het kennisvouchersysteem opgezet. Als VROM iets wil weten, kan het een voucher inleveren. SenterNovem zoekt dan het beleidsvraagstuk uit. Dit kan zowel een simpele uitvoeringsvraag zijn als het maken van een beleidsnotitie. "Je moet alleen nooit op de stoel van de beleidsmaker gaan zitten, maar de informatie en opties aandragen op basis waarvan de overheid het beleid kan maken" vertelt Loes Marinussen, opdrachtmanager Programma’s van Uitvoering Afvalbeheer.

Het opdrachtteam Programma’s van Loes is een onderdeel van Uitvoering Afvalbeheer. Enthousiast vertelt ze hoe ze, gefinancierd door VROM én door het bedrijfsleven, gemeenten helpt hun afvalbeleid te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het invoeren van tariefdifferentiatie, het doen van bewonersonderzoeken of een communicatiecampagne hoe om te gaan met afval scheiding. Nieuw is ook het programma Aanpak Zwerfafval, waarin gemeenten subsidie kunnen krijgen om een actieplan op te stellen hoe ze hun stad schoner krijgen. Ook is er het programma duurzame bedrijfsvoering overheden, waarin wordt getracht de overheidsorganen hun inkoop-, energie- en mobiliteitsbeleid op een duurzame manier in te richten.
De mensen in het taakveld werken vaak samen met andere collega’s in de directie Milieu & Leefomgeving. Zo is er vaak overleg met de helpdesk van Bodem+ en van Infomil. De meest vreemde vragen komen hier binnen. Een vragensteller vroeg bijvoorbeeld: "Hoe zit het nu als je misselijk bent en moet overgeven, mag dat dan in de gootsteen of toilet of moet dat in de GFT-afvalbak?” Voedselresten mogen in Nederland immers niet op het riool geloosd worden.
Andere voorbeelden van samenwerking zijn het programma Milieutechnologie op het gebied van innovatie; de SMOM regeling en het programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling voor duurzaam inkopen; en het Klimaatprogramma met de gemeenteadviseurs.